Tech

Slimme speakers verkopen als warme broodjes in VS

16 januari 2018 09:01 Aangepast: 26 april 2018 16:35

Al 1 op de 6 Amerikanen zou nu een slimme, spraakgestuurde speaker in huis hebben.

Dat slimme luidsprekers in de VS erg goed verkopen, was vorig jaar al duidelijk. Maar dat 1 op de 6 Amerikanen inmiddels een slimme speaker bezit, overstijgt de verwachtingen. Dat is wel de uitkomst van een onderzoek (PDF) uitgevoerd door NPR en Edison Research. De verkoop van slimme luidsprekers met stemactivatie zou in één jaar tijd in Amerika met 128 procent zijn toegenomen. In drie jaar tijd heeft 16 procent van de Amerikaanse bevolking een slimme luidspreker aangeschaft: 38 miljoen mensen.

Daarmee zou de slimme luidspreker een snellere adoptie kennen dan de smartphone en tablet in de beginjaren. Volgens Gartner zal 75 procent van de Amerikaanse huishoudens in 2030 een slimme luidspreker in huis hebben. En 65 procent zegt niet terug te willen naar de tijd zonder het spraakgestuurde apparaat. Veel mensen gebruiken hem om te luisteren naar radio, maar de speaker snoept ook tijd die eerder werd besteed aan de smartphone, de tv en papieren publicaties af.

Amazon is de grote nummer 1

De slimme luidsprekers worden vooral voor muziek gebruikt, antwoorden op algemene vragen, het opvragen van de weersverwachtingen en het bedienen van smarthome-apparaten. Bijna 1 op de 5 eigenaren heeft ook al eens een online aankoop via de luidspreker gedaan. Op dit moment heeft Amazon met 11 procent van de Amerikaanse bevolking die een Alexa-apparaat heeft een voorsprong op Google die 4% van de bevolking bereikt met zijn Google Home-speakers. De Google-luidsprekers kwamen wel later op de markt. 

Of de cijfers helemaal accuraat zijn is de vraag. 1010 mensen boven de 18 werden telefonisch benaderd of ze een slimme luidspreker bezitten. Ook werden 806 personen die allemaal een Amazon of Google slimme luidspreker bezitten over het gebruik van deze technologie ondervraagd. Accuraat of niet, het is wel een teken aan de wand dat de slimme luidspreker in de VS een enorme impact heeft.

Of de slimme luidspreker in Europa ook zo'n hit zal zijn, is nog de vraag. Hoewel de speakers in landen als Engeland en Duitsland al langer verkrijgbaar zijn, komen de landen met kleinere taalgebieden pas later aan de beurt. 

Lees ook:

Amazon Echo-speakers nu ook beschikbaar in Nederland

Vorig jaar testten we de Google Home-speaker:

Geen video missen? Subscribe op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van