Tech

De virtuele assistenten zijn straks overal

17 januari 2018 20:20 Aangepast: 26 april 2018 16:35

Elk denkbaar apparaat krijgt een slimme, spraakgestuurde assistent. Samen met sensoren leidt dit tot 'ambient computing': technologie is alom aanwezig.

Tijdens de grootste techbeurs ter wereld, de CES in Las Vegas, kon je vorige week niet ontkomen aan de opmars van Google Assistant. Twee jaar geleden was het Alexa, de spraakassistent van Amazon, die de beurs domineerde. Maar Google had flink uitgepakt met een enorme stand, veel billboards in de stad en deals met onder andere LG, dat een slimme speaker met Google Assistant presenteerde.

Zowel Google als Amazon zien hun assistent als de volgende computer-interface na de desktop-pc, de laptop en de smartphone. En als je naar de verkoopaantallen van slimme speakers in de VS kijkt, kan je ze geen ongelijk geven. Zowel Amazon als Google verkochten de afgelopen feestdagen miljoenen van die speakertjes met gevoelige microfoontjes. Ze kunnen je vragen en commando's vanuit je hele huiskamer verstaan. Eten bestellen, het weerbericht opvragen, timers zetten - het is allemaal een fluitje van een cent.

Ook de integratie met andere slimme apparaten komt op gang. Ikzelf bedien mijn Nest met Alexa, mijn dochter commandeert regelmatig: 'Alexa, play Frozen' waarna 'Laat Het Los, Laat Het Gaan' uit mijn Amazon Echo Dot komt. Het is niet om aan te horen uit zo'n klein apparaat, maar de samenwerking met mijn Sonos verloopt nog niet vlekkeloos, vandaar. Ik verwacht veel van de assistenten en denk dat ze een rol gaan spelen in het dagelijks leven van veel mensen. Waarom leg ik uit in deze video:

Volg Bright ook op YouTube

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore