Tech

Onderzoek: Nederlanders overschatten kennis cybersecurity

23 januari 2018 09:13 Aangepast: 26 april 2018 16:04

Nederlanders overschatten hun kennis van digitale veiligheid. Ze denken dat ze er veel verstand van hebben, maar vaak is dat helemaal niet zo.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Symantec. Volgens Symantec werden vorig jaar 3,4 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercrime, dus ongeveer een op de vijf mensen. Ze raakten in totaal 1,3 miljard euro kwijt. Het gemiddelde slachtoffer gebruikt meerdere apparaten. Zo hebben slachtoffers bovengemiddeld vaak een smartwatch of een slim huishoudelijk apparaat. Tegelijk hebben ze een 'blinde vlek' voor veiligheid.

Zo is een van de meest gemaakte fouten het gebruik van één wachtwoord voor meerdere accounts. Als op één site ingebroken wordt, kunnen hackers proberen of de gestolen wachtwoorden ook ergens anders werken. We laten onze 'virtuele achterdeur' openstaan, meent Symantec.

Phishing komt vaakst voor

De meest voorkomende vorm van cybercrime in Nederland is phishing. Daarbij worden mensen door oplichters aangespoord om ergens hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen, zodat de cybercriminelen daarmee hun slag kunnen slaan. In heel Europa kregen 98,2 miljoen mensen te maken met digitale misdaad. De schade daarvan bedroeg 23,3 miljard euro. Dat is ongeveer de omvang van de economie van IJsland.

Uit het onderzoek blijkt ook, behalve dat veel mensen vertrouwen hebben in zichzelf als het om digitale zaken gaat, dat velen de digitale veiligheid van banken en providers vertrouwen. Het vertrouwen in de overheid en in sociale media daalde juist. Symantec sprak met meer dan 20.000 mensen in twintig landen, onder wie ruim duizend Nederlanders. 

Vanavond: tech-trends van 2018

Alles over slimme assistenten en smart home: kijk dinsdag 23 januari om 20:30 naar onze livestream over de tech-trends van dit jaar. Stuur ons alvast je vragen. Dat kan naar redactie@bright.nl, via @bright op Twitter of onze Facebook-pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van