Tech

FBI, CIA en NSA: 'Gebruik geen Huawei-telefoons'

14 februari 2018 13:06 Aangepast: 26 april 2018 15:33

De hoofden van zes Amerikaanse inlichtingendiensten raden het gebruik van Huawei-telefoons af.

De zes bazen, waaronder die van de FBI, CIA, NSA en het nationale veiligheidshoofd van de VS, raden Amerikanen af om telefoons van Chinese merken Huawei en ZTE te gebruiken, meldt CNBC. De veiligheidsdiensten vrezen dat de telefoons door de Chinese overheid kunnen worden afgeluisterd.

"We zijn bezorgd over de risico's van het geven van een machtspositie binnen onze telecommunicatienetwerken aan bedrijven of entiteiten van buitenlandse overheden die onze waarden niet delen", aldus FBI-directeur Chris Wray tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse senaat. Volgens Wray leidt een invloedrijke positie van dergelijke buitenlandse bedrijven tot "de mogelijkheid om informatie kwaadwillig te veranderen en ongemerkt te spioneren".

Eerdere verboden

Het is niet voor het eerst dat Huawei onder vuur ligt in de VS. Veiligheidsdiensten vrezen het bedrijf, dat is opgericht door een voormalig technicus van het Chinese leger. In 2013 werd Huawei uitgesloten van het bouwen van netwerken in de VS na zorgen over nationale veiligheid. Ook de Chinese telecomgigant ZTE mocht toen niet meedoen.

Voordat Huawei smartphones ging verkopen, werd het bedrijf groot met onder meer antennes voor mobiele netwerken. Die worden in Nederland veel gebruikt voor mobiele installaties. In de VS wilde Huawei begin dit jaar bovendien zijn nieuwste toestel uitbrengen, de Mate 10 Pro. Maar provider AT&T trok zich op het laatste moment terug, vanwege politieke druk.

'Geen groter risico'

Begin dit jaar werd in de VS een nieuw wetsvoorstel ingediend waarmee de Amerikaanse overheid wordt verboden om telecommunicatie-apparatuur of diensten van Huawei of ZTE te kopen of te gebruiken.

Tegenover CNBC zegt Huawei dat het 'geen groter cyberveiligheidsrisico vormt dan welke ander ICT-bedrijf'. "Huawei wordt vertrouwd door consumenten en overheden in 170 landen wereldwijd", aldus het Chinese bedrijf. Huawei-topman Richard Yu week eerder dit jaar tijdens techbeurs CES af van zijn speech tijdens een presentatie. "Het is een groot verlies voor ons, maar een nog groter verlies voor consumenten", zei Yu toen over de beslissing van AT&T om geen Huawei-toestellen te verkopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van