Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Drones

Zelfvliegende drone met AI heeft geen controller

14 februari 2018 15:33 Aangepast: 26 april 2018 15:33

Startup Skydio heeft zo'n vertrouwen in de autonome kwaliteiten van zijn drone, dat er geen controller bij zit.

Het Chinese merk DJI is heer en meester van de drone-markt, maar biedt nog steeds drones die je vooral zelf moet besturen. Autonome functies zijn er wel, maar die werken nog niet erg goed en zijn secundair. Amerikaanse startup Skydio heeft na vier jaar sleutelen zijn eerste drone gepresenteerd, de R1, volgens het bedrijf een "zelfvliegende camera".

De R1 wordt geleverd zonder controller en vindt zelf zijn weg. Met 13 camera's wordt de omgeving rond de drone live in kaart gebracht. Een Nvidia Jetson TX1-chip analyseert die beelden vervolgens razendsnel: de chip is met zijn 256 processorkernen toegespitst op kunstmatige intelligentie.

Bewegingen voorspellen

De drone wordt bediend met een bijbehorende app, maar eigenlijk kies je alleen wat de drone zelfstandig moet doen. Tik op het scherm jezelf aan, en de drone weet wie hij moet volgen. Daarbij kijkt de drone intelligent: hij ziet hoe de gebruiker gekleed is en houdt 'm zo in de gaten.

Dat volgen gebeurt bovendien dynamisch: ren en de drone neemt meer afstand en probeert het traject te raden. Dat moet er voor zorgen dat de geschoten beelden filmisch ogen en niet gewoon één shot van een drone die iemand van achter volgt. De drone maakt bochten, shots van boven, bewegende en stilstaande shots: allemaal op het juiste moment.

De camera maakt 4K-beelden en op één lading gaat de drone 16 minuten mee. Er worden twee extra batterijen bijgeleverd. De topsnelheid is 40 kilometer per uur. De Skydio R1 wordt binnen 2 tot 3 weken geleverd, maar vooralsnog alleen in Canada en de VS.

Prijzig

De drone is met 2.499 dollar fors duurder dan de consumentendrones van DJI, die zo rond de 1000 dollar kosten. Onlangs kondigde DJI zijn nieuwe opvouwbare Mavic Air aan.

Bekijk onze videoreview van de DJI Mavic Pro uit 2017:

Kijk ook ons interview met DJI's hoofd communicatie Kevin On.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore