Tech

Ziggo trekt stekker uit analoge tv

08 maart 2018 12:51 Aangepast: 26 april 2018 15:02
Beeld © Alexandre Normand

Ziggo stopt met analoge televisie. De komende maanden wordt het analoge signaaal in de Ziggo-gebieden stap voor stap uitgeschakeld.

De meeste mensen in Nederland kijken al jaren digitaal televisie. Niet zo gek, want je krijgt meer zenders in veel betere beeldkwaliteit. Maar misschien staat er op de slaapkamer of kinderkamer nog een iets oudere televisie die zonder digitaal kastje het tv-signaal uit de muur haalt. Dat is waarschijnlijk een analoog signaal, dat vanaf april gefaseerd wordt uitgezet.

Bandbreedte

Analoge televisie kost veel zogenoemde bandbreedte op de kabel. Over diezelfde kabel gaat ook internet en telefonie. Eén analoge zender gebruikt dezelfde ruimte op de kabel als meerdere digitale zenders. Met een blik op de toekomst wil Ziggo die 'analoge ruimte' graag anders gebruiken.

Als eerste verliezen klanten in de regio rond Capelle aan den IJssel het analoge signaal. Wie een relatief nieuwe televisie heeft, kan nu al zonder extra abonnement digitale televisie kijken. Om te checken of je digitaal kijkt, kun je naar kanaal 12 zappen. Zie je hier RTL Z, dan kijk je al digitaal en hoef je niets te doen.

Gratis decoder

Om mensen met een oude televisie, bijvoorbeeld een beeldbuis, tegemoet te komen, deelt Ziggo gratis digitale decoders uit. Met zo'n kastje kan iedere televisie een digitaal signaal oppikken. Ander voordeel: wie digitaal kijkt, krijgt ook zonder extra kosten Ziggo Sport. Op deze zender worden onder meer alle formule 1-races uitgezonden.

Ziggo is niet de eerste kabelmaatschappij die stopt met analoge televisie. Een aantal jaar geleden besloot het kleinere Caiway hetzelfde te doen. Ook het Zeeuwse Delta trok de stekker uit analoog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore