Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Intel beschermt nieuwe chips tegen lekken

16 maart 2018 11:57 Aangepast: 26 april 2018 15:02

De nieuwe chips van Intel zijn hardwarematig beschermd tegen computerlekken Spectre en Meltdown.

Een deel van de chips is nog steeds kwetsbaar voor deze lekken, omdat de software-updates niet voor alle computers beschikbaar zijn. De nieuwe chips die dit jaar uitkomen onder de naam Cascade Lake en de bekende Core-processoren zijn zodanig aangepast dat nu ook de hardware beschermt tegen misbruik van de twee lekken. 

Spectre en Meltdown zijn begin dit jaar ontdekt door beveiligingsonderzoekers. Door de gaten in de chips te misbruiken kunnen hackers data stelen die de computer op dat moment verwerkt, zoals wachtwoorden, documenten en foto's. Iedere chip die Intel sinds 1995 maakte is hierdoor kwetsbaar voor datadiefstal.

Hardwarefout

De hardwarematige verbetering houdt in dat een hacker niet meer kan 'afkijken' in het geheugen, waar gevoelige informatie wordt verwerkt. De beveiligingsonderzoekers zeiden al eerder dat de lekken het gevolg zijn van een hardwarematige fout die pas volledig wordt opgelost als de chiparchitectuur wordt aangepast.

Software-updates

Inmiddels is Intel druk bezig om chips met software-updates tegen de twee lekken te beschermen. Na een reeks fouten, waarbij Intel zelfs tijdelijk afraadde om te updaten, worden de updates uitgerold naar chips tot en met de Sandy Lake-reeks uit 2011. Of oudere chips ook nog een update krijgen, is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore