Tech

Amerikaanse onderzeeër werkt met Xbox-controller

19 maart 2018 16:18 Aangepast: 19 maart 2018 16:19

De Amerikaanse marine heeft een nieuwe onderzeeër die is uitgerust met een Xbox-controller.

De 115 meter lange USS Colorado-onderzeeër, die zaterdag in dienst is genomen, heeft een Xbox-controller waarmee de 'photonic masts', oftewel de moderne variant van de periscoop, is te bedienen. Deze moderne periscopen gebruiken geen traditionele buis meer maar camera's met hoge resolutie die 360 graden kunnen roteren en draadloos de beelden naar de stuurhut sturen.

Op andere duikboten worden dergelijke masten met een joystick bediend. De Amerikaanse marine koos echter voor een Xbox-controller omdat het veel goedkoper is een besturing uit de schappen te plukken en omdat de bemanning is opgegroeid met deze gamecontrollers. Dat maakt de training eenvoudiger.

Het militaire gebruik van gamecontrollers die voor consumenten zijn bedoeld is niet nieuw. Amerikaanse drones worden al bestuurd met een game-controller. De 'photonic masts' op andere duikboten werden bediend met een joystick. En iRobot, bekend van de Roomba robotstofzuiger, gebruikt PlayStation-controllers om militaire robots, zoals de 510 PackBot, te besturen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van