Ga naar de inhoud
Tech

YouTube Kids staat vol met complotvideo's

In de app YouTube Kids stonden video's die beweren dat de aarde plat is en dat de wereld wordt bestuurd door nazaten van aliens.

YouTube Kids zou een veilige haven moeten zijn voor kinderen met een tablet of een smartphone. Maar dat blijkt wederom niet zo te zijn. Business Insider kwam erachter dat er tientallen complottheorievideo's in de YouTube Kids-app te vinden zijn. Daarin wordt onder meer beweerd dat de maanlanding in scène is gezet en dat de aarde plat is.

Ook worden video's aangeraden van het videokanaal van David Icke, een complotdenker die beweert dat machtige leiders nazaten zijn de Reptilians, een buitenaards ras.

'Er glipt wat doorheen'

YouTube stelt in een reactie dat het niet te voorkomen is dat er af en toe onwenselijke video's online komen. "De content op YouTube Kids is gescreend door systemen die getraind zijn door mensen. Dat gezegd hebbende: geen systeem is perfect en soms glipt er iets doorheen." Wel zegt het bedrijf onmiddellijk actie te ondernemen als een overtreding gesignaleerd wordt, waarna video's en accounts worden geblokkeerd.

Aan de hand van de publicatie van Bloomberg verwijderde YouTube 25 video's van het kinderplatform. Voor Nederland maakt het geen verschil: YouTube Kids is hier nog niet beschikbaar.

Terugtrekkende adverteerders

Het is niet de eerste keer dan YouTube Kids in opspraak komt. Eerder toonde het in de Kids-app gewelddadige en obscene video's, zoals een video waar een man in een Spidermanpak over Elsa uit Frozen heenplast. Als gevolg van deze en andere schadelijke content trokken sponsoren zich tijdelijk terug, waarna YouTube een van de controversiële kanalen genaamd ToyFreaks verwijderde.

Hulp van Wikipedia?

Ook kwam YouTube onder vuur te liggen toen het na de aanslag op een middelbare school in Florida een complotvideo over een ooggetuige urenlang liet staan in de populaire 'trending'-categorie. Als reactie daarop beloofde YouTube bij dit soort video's voortaan feitelijke informatie van Wikipedia te tonen.

Dat is opmerkelijk, omdat Wikipedia bestaat bij de gratie dat iedereen informatie kan toevoegen of wijzigen. De betrouwbaarheid van deze informatie is afhankelijk van andere bijdragers op het platform die eventuele desinformatie kunnen filteren. 

Volg ook het Bright YouTube-kanaal.