Tech

Omstreden databedrijf Cambridge Analytica schorst ceo

20 maart 2018 20:50

De Raad van Bestuur van het onder vuur liggende databedrijf Cambridge Analytica heeft ceo Alexander Nix met onmiddellijke ingang geschorst.

Cambridge Analytica wil 'een volledig, onafhankelijk onderzoek' en zet tot die tijd zijn ceo op non-actief. Nix onthulde dat zijn bedrijf in het geheim meewerkt aan verkiezingscampagnes.

Afgelopen weekend publiceerden Amerikaanse media over het verzamelen en misbruiken van gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers door Cambridge Analytica. Met die buitgemaakte gegevens maakte het een programma om het stemgedrag van kiezers te voorspellen en die kiezers te beïnvloeden. Het bedrijf heeft op die manier volgens experts een behoorlijke rol gespeeld bij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, maar ook bij de uitslag van het brexit-referendum.

Verborgen camera

Ceo Alexander Nix kwam even later nog verder in het nauw. In een gesprek met undercoverjournalisten van Channel 4, dat werd opgenomen met een verborgen camera, zegt Nix dat zijn bedrijf in het geheim meewerkt aan verkiezingscampagnes. Daarbij maakt het bedrijf gebruik van schimmige constructies.

Nix stelde zelfs voor om 'meisjes naar het huis van een kandidaat' te sturen. Daarbij suggereerde hij vrouwen uit Oekraïne te gebruiken, omdat die effectief zijn. Volgens Cambridge Analytica vertegenwoordigen Nix' uitspraken 'niet de waarden of activiteiten van het bedrijf'.

Facebook onder vuur

Ondertussen ligt ook Facebook zwaar onder vuur. Amerikaanse en Europese politici eisen opheldering over hoe het kon gebeuren dat gebruikersgegevens van ruim 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn misbruikt.

Lees ook: Mark Zuckerberg zwijgt over megalek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van