Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Deze helm maakt hersenscans veel comfortabeler

22 maart 2018 15:02 Aangepast: 22 maart 2018 15:01

Dankzij een nieuwe hersenscanhelm hoeven patiënten niet meer doodstil te zitten tijdens de scan.

De nieuwe helm maakt hersenscans een stuk prettiger voor de patiënt. Deze helm kan scans met Magneto-encefalografie (MEG) uitvoeren die hersenactiviteiten nauwkeurig in kaart gebracht brengen. MEG-scans worden onder andere toegepast om vast te stellen of patiënten lijden aan MS, Alzheimer of epilepsie.

Het nadeel van de huidige MEG-scanners is dat het enorme zware apparaten van een halve ton zijn. Bovendien moeten ze supergekoeld worden. De patient mag zich in deze MEG-scanner niet bewegen. Een beweging van een halve centimeter kan de scan al onbruikbaar maken. Dat maakt het lastig om bijvoorbeeld kinderen die niet stil kunnen zitten te scannen of patiënten die een bewegingsaandoening hebben.

Dit prototype lichtgewicht MEG-helm, ontwikkeld door een team van Britse wetenschappers, doet zijn werk zelfs als de patient beweegt. De 3D-geprinte helm is uitgerust met quantumsensoren die erg licht zijn en functioneren bij kamertemperatuur. De sensoren werken echter alleen als het magnetische veld rondom de patiënt met een factor 50.000 verminderd is. Dat loste het team op door elektromagnetische spoelen aan beide kanten van de patiënt te positioneren.

Kopje koffie

Dankzij deze vinding is het voor het eerst mogelijk dat patiënten een beetje mogen bewegen tijdens een scan. Een patiënt kan niet alleen een kopje koffie drinken, maar zelfs een pingpongballetje op een batje stuiteren.

Tests met de nieuwe MEG-scanner waren dusdanig succesvol dat het team nu werkt aan een minder intimiderende versie die lijkt op een fietshelm. Deze helm zou geschikt moeten zijn voor baby's, kinderen en volwassenen. De wetenschappers voorspellen dat die helm tot vier keer nauwkeurige scans bij volwassenen gaat opleveren en tot een factor 20 bij kinderen.

Lees ook:

Ex-Googler belooft goedkope hersenscans

Algoritme ontdekt Alzheimer jaren van tevoren

Ook complexe gedachten nu te decoderen met hersenscan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore