Tech

Tegenstanders aftapwet: 'Kabinet moet wet nu aanpassen'

22 maart 2018 15:45 Aangepast: 22 maart 2018 22:50

Tegenstanders van de aftapwet roepen het kabinet op om de uitslag van het referendum niet naast zich neer te leggen.

De nee-stemmers hebben een krappe meerderheid gehaald, blijkt uit de voorlopige uitkomst. Privacyclub Bits of Freedom (BoF) ziet de voorlopige uitkomst als een 'glasheldere' boodschap aan het kabinet. "Miljoenen mensen door heel Nederland hebben hun stem laten horen en tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd. Het kabinet kan niet om deze uitslag heen en moet de wet verbeteren'', stelt de organisatie die zich inzet voor internetvrijheid en privacy.

'Bevolking serieus nemen'

Ook Tijn de Vos (21), een van de vijf initiatiefnemers van het referendum, zou het 'heel erg zwak' van het kabinet vinden als de wet niet wordt aangepast. "Er is een maandenlange discussie gevoerd. Daar zijn alle pijnpunten in benoemd en zelfs oplossingen voorgedragen. Als daar niet naar geluisterd wordt dan neemt de politiek de bevolking niet serieus."

"Gegevens van mensen die geen bedreiging zijn voor de nationale veiligheid moeten niet stelselmatig en op grote schaal verzameld en geanalyseerd kunnen worden'', stelt ook Amnesty. Directeur Eduard Nazarski noemt de wet een 'ernstige bedreiging' voor onze mensenrechten.

Na het tellen van 92,7 procent van de stemmen had 48,8 procent tegen de wet gestemd en 47,3 procent voor. Zo'n 4 procent stemde blanco. De opkomst was 51,5 procent.

Buma wil uitslag negeren

BoF vindt onder meer dat het onwenselijk is dat veiligheidsdiensten communicatiedata van gewone burgers mogen onderscheppen en gegevens die nog niet zijn geanalyseerd mogen uitwisselen met andere landen. Als de wet niet wordt aangepast, willen BoF en andere critici proberen dat via de rechter af te dwingen.

Het kabinet is voor de nieuwe wet en wil ook van het raadgevende referendum af. CDA-leider Buma zei in oktober vorig jaar al dat het kabinet de uitslag zal negeren

Bekijk ook de uitzending van RTL Nieuws over de aftapwet:

Lees ook:

Tegenstanders aftapwet winnen nips

Dit staat er in de aftapwet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van