Tech

Zuckerberg moet op zoek naar een opvolger

22 maart 2018 22:23 Aangepast: 26 april 2018 14:31

Mark Zuckerberg is te naïef om de baas te zijn van een bedrijf met 2 miljard gebruikers.

Facebook wordt geleid door een naïeve nerd. Dat is het beeld dat mij bijblijft als ik de interviews met Mark Zuckerberg van deze week lees en bekijk. Facebook blijkt één groot data-experiment. En dan niet zomaar data, maar uiterst persoonlijke data van al zijn gebruikers. Welke websites ze bezoeken, met wie ze het meest contact hebben, welke merken ze leuk vinden, welke hobby’s ze beoefenen, op wie ze verliefd zijn, hoeveel kinderen ze hebben en van welke leeftijd, enzovoort.

Tot 2014 werd die data min of meer gewoon weggegeven. Tegen de Amerikaanse techsite Recode zei Zuckerberg: “Ik was misschien te idealistisch als het gaat over data-uitwisseling, het zou een betere ervaring moeten geven… en dat deed het ook, maar ik denk dat het publiek duidelijk heeft gemaakt dat ze hun privacy belangrijker vinden dan dat."

Wat?! Te idealistisch? Zuckerberg was in 2014 al verantwoordelijk voor de persoonlijke data van 1,4 miljard gebruikers. Idealisme is prima, maar dit is ronduit naïef. En naïef kan je niet zijn als je de verantwoordelijkheid hebt over gevoelige gegevens van zoveel mensen.

Het zou sindsdien allemaal beter moeten zijn. Maar de maatregelen die hij nu gaat nemen naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica had hij natuurlijk ook al veel eerder kunnen nemen. Uit zichzelf. Het is dat journalisten met dit verhaal naar buiten kwamen anders was er waarschijnlijk niets veranderd. Facebook moet voor eens en altijd beseffen dat de gebruikers de klanten zijn. En niet de adverteerders.

Dat Zuckerberg nu zelfs open staat voor toezicht op zijn bedrijf door een overheidsinstantie is een ander teken dat het nat achter zijn oren eindelijk aan het opdrogen is. Volgens mij te laat. Facebook is te groot om mee te experimenteren. Het is een miljardenbedrijf met een enorme verantwoordelijkheid.

Zuckerberg zou terug moeten treden als CEO en zijn eigen Eric Schmidt moeten zoeken. Zoals Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin eind 2001 deden toen Google hard begon te groeien. Schmidt zorgde er als CEO voor dat Google geen grote fouten maakte.

Het was beter geweest als Zuckerberg al veel eerder een opvolger had gezocht. Maar ja, dat is typisch Mark.

Lees meer artikelen in de rubriek Commentaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van