Tech

Facebook hield bel- en sms-historie bij: zo verwijder je het

26 maart 2018 15:00 Aangepast: 28 maart 2018 10:46

Facebook heeft jarenlang de bel- en sms-geschiedenis van Android-gebruikers verzameld. Mensen gaven er zelf toestemming voor. Zo verwijder je deze data.

Lees ook: Zo beperk je wat je deelt met Facebook

Dit weekend downloadde ontwikkelaar Dylan McKay zijn Facebook-archief. Daarin vind je alle informatie die Facebook over je heeft. Het archief kun je hier downloaden door op 'een kopie downloaden van je Facebook-gegevens' te drukken. In dat archief zag McKay met wie hij allemaal had gebeld en gesms't. Ook had Facebook de beschikking over zijn hele contactenlijst, inclusief telefoonnummers van mensen die hij al een tijd van zijn telefoon had verwijderd.

Wat blijkt: voor het verzamelen van deze data hebben de gebruikers toestemming gegeven. Dit gebeurde tijdens het installeren van de Android-app van Facebooks chatdienst Messenger. Daarin vraagt Facebook toestemming tot je contactenboek en je bel- en sms-geschiedenis.

Synchronisatie uitzetten

Facebook zegt dat het de functie een paar jaar geleden introduceerde. Het synchroniseren van deze gegevens moet ervoor zorgen dat je 'gemakkelijker mensen vindt waarmee je wilt verbinden', zo schrijft het sociale netwerk in een blog. "We verkopen deze gegevens nooit, en we verzamelen de inhoud van je tekstberichten of telefoongesprekken niet."

Je kunt de synchronisatie-optie op deze manier uitschakelen, waardoor al je contacten en bijbehorende telefooninformatie niet meer met Facebook wordt gesynchroniseerd. Facebook belooft dat je bel- en sms-geschiedenis dan van het platform wordt gewist. Ook kun je alle naar Facebook geüploade telefoonnummers verwijderen door hier op de knop 'alles verwijderen' te drukken. 

Lees ook:

Zo beperk je wat je deelt met Facebook

Dit zijn de alternatieven voor Facebook-diensten

Zuckerberg moet op zoek naar een opvolger

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van