Tech

Arizona verbiedt de zelfrijdende auto's van Uber

27 maart 2018 09:00

De Amerikaanse staat Arizona heeft Uber verboden om het testen van zelfrijdende auto's voort te zetten.

Gouverneur Doug Ducey van Arizona kwam tot dat besluit na het zien van 'zorgwekkende' beelden vanuit de Uber-auto die eerder deze maand een 49-jarige voetganger doodreed in de plaats Tempe in zijn staat. De beelden roepen volgens Ducey vragen op 'over de bekwaamheid van Uber om de testen in Arizona door te zetten', schrijft hij in een brief aan Uber-topman Dara Khosrowshahi.

Arizona wil de onderzoeken naar het ongeluk niet afwachten. "In het belang van de inwoners van mijn staat heb ik het transportministerie opdracht gegeven om Ubers testen met autonome voertuigen op de openbare wegen van Arizona te schorsen."

Uber heeft het project met zelfrijdende auto's in heel de Verenigde Staten stilgelegd na het dodelijke ongeluk op 18 maart. De beelden van dat ongeluk werden vorige week vrijgegeven door de lokale politie. 

Vaker problemen

Het fatale ongeluk van vorige week volgt op een reeks van kleine incidenten met zelfrijdende auto's van Uber. De testauto's voldeden nog niet aan de verwachtingen van het bedrijf, schrijft de New York Times. Oplettendheid was geboden voor de bestuurders die voor alle zekerheid achter het stuur van de auto's zaten. Zij moesten veel vaker ingrijpen dan bestuurders van concurrerende bedrijven.

Vooral in de buurt van bouwplaatsen of naast grote voertuigen ging het nog wel eens mis met de zelfrijdende auto's van Uber. Het bedrijf had grote moeite om de doelstelling van 'maximaal een ingreep per 21 kilometer' te halen, meldt de New York Times.

Overigens gebeurde er al eens eerder een dodelijk ongeluk met een zelfrijdende auto. Tesla werd vorig jaar medeschuldig bevonden aan een ongeluk in Florida waarbij de bestuurder van een zelfrijdende auto om het leven kwam.

Lees ook:

Zelfrijdende auto's: 'Nieuwkomers willen te snel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van