Tech

Deze browserextensie houdt tracking Facebook tegen

27 maart 2018 17:01 Aangepast: 28 maart 2018 10:47

Mozilla heeft een extensie voor Firefox gelanceerd waarmee je kunt voorkomen dat Facebook je op andere websites kan volgen.

Als je de extensie Facebook Container installeert, worden je Facebook-cookies weggegooid. Je kunt Facebook gewoon blijven gebruiken (in een tabblad dat een speciale blauwe kleur meekrijgt), maar als je vervolgens op een link klikt of een ander adres intypt, dan worden deze url's buiten de Facebook-container geladen. Zo kun je voorkomen dat Facebook bijvoorbeeld kan volgen naar welke producten je hebt gezocht, waarna je Facebook weer advertenties voor die producten voorschotelt.

Gebruik van de extensie heeft wel gevolgen voor het functioneren van sommige sites. Diensten waarbij je nu inlogt met Facebook, werken niet meer. Hetzelfde geldt voor Like-buttons buiten Facebook en voor Facebook-reactiemogelijkheden op andere sites.

Cambridge Analytica

Met de nieuwe extensie speelt Mozilla handig in op de onrust die er de afgelopen week is ontstaan over het gebruik van Facebook-gegevens. Vorig weekend onthulden The Guardian en The New York Times dat Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers had buitgemaakt. Het bedrijf gebruikte deze informatie onder meer tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De onthullingen leidden tot woede bij gebruikers en politici van over de hele wereld. Dit weekend bood Facebook-CEO Mark Zuckerberg in paginagrote advertenties in verschillende kranten zijn verontschuldigingen aan voor het geschonden vertrouwen.

Zuckerberg blijkt echter niet bereid te zijn om in het Britse Lagerhuis vragen te beantwoorden over het schandaal. In plaats daarvan stuurt Facebook Mike Schroepfer (chef technologie) en Chris Cox (chef product) naar het Britse parlement. De Britse parlementariërs willen Zuckerberg nu desnoods via een videoverbinding vragen stellen.

Lees ook:

Zo beperk je wat Google over jou bijhoudt

Zo minimaliseer je wat je deelt met Facebook

Facebook hield bel- en sms-historie bij: zo verwijder je het

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van