Tech

Politiek wil verbod op pedo-handboek op dark web

29 maart 2018 17:35

De Tweede Kamer eist een verbod op een handleiding over het misbruiken van kinderen die op het dark web wordt verspreid.

Al meer dan tien jaar is de handleiding op het dark web, het verborgen gedeelte van het internet, te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het handboek wordt actief gedeeld op fora voor pedofielen en aangevuld met nieuwe tips, adviezen en ervaringen.

Het boekwerk is gebruikt door verschillende Nederlandse pedoseksuelen, bevestigt de politie. Het is met afstand de meest uitgebreide en gevaarlijke handleiding die pedofielen in handen kunnen hebben, maar het werk is volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar.

Pedohandboek

Het boek beschrijft op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint. Met kant-en-klare zinnen en beloningstechnieken leren pedofielen hoe ze kinderen geheimen kunnen laten bewaren. "De meeste kinderen houden van seks, en wachten totdat jij ze verleidt", staat in de handleiding. 

Zo wordt een baby als een 'veilige' prooi gezien, en zijn kinderen tussen de twee en vier jaar juist 'gevaarlijk' omdat ze volgens het boek niet zo goed geheimen kunnen bewaren. Ook beschrijft de handleiding hoe je een kind en de omgeving zodanig schoonmaakt dat alle dna-sporen verdwijnen, en hoe je zelfgemaakte beelden van de daad veilig op je computer bewaart.

Het handboek beschrijft ook tot in detail hoe je seksuele handelingen met kinderen verricht. Zo staat er hoe je zonder lichaamsdelen te beschadigen een baby kunt penetreren of er orale seks mee kan hebben. "Ik hoop dat ik je de wijsheid en motivatie heb gegeven om een kind te vinden waarmee je voor de eerste keer in je leven geslachtsgemeenschap hebt", zo eindigt het boek.

Afschuwelijk

Politieke partijen reageren geschokt op het handboek. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod. "Als je alleen al de samenvatting leest die jullie hebben gemaakt, dan lopen de rillingen over je rug", zegt Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid van het CDA. "Dit is echt iets afschuwelijks en moet verboden worden."

GroenLinks wil kijken of er een manier is om het bezit van het handboek te straffen, bijvoorbeeld omdat het aanzet tot geweld tegen kinderen. "Het feit dat het OM niet tot straffen overgaat, vind ik heel onbevredigend", zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg​. Naast het CDA en GroenLinks willen ook PVV, de ChristenUnie en SP een verbod op het handboek. 

Van verlangens naar daden

Jan Hendriks, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, keek op ons verzoek naar de documenten. Hij noemt het een slechte zaak dat dit document zomaar op internet te vinden is: "Het gevaar van het document is dat mensen die belangstelling hebben voor seks met jonge kinderen, daar gebruik van kunnen maken."

Volgens Hendriks, die voor zijn werk ook honderden pedofielen en pedoseksuelen behandelt, zouden pedofielen met het handboek het idee kunnen krijgen dat ze veiliger kinderen kunnen misbruiken: "Het bevat hele duidelijke adviezen hoe ze risico’s kunnen vermijden om opgepakt te worden. Het is heel erg gericht op de pedoseksueel die kinderen kwaad wil doen."

Niet strafbaar

In Nederland is het bezit of de verspreiding van dit boek niet strafbaar. "Evenmin als handleidingen om bommen te maken of de perfecte moord te plegen", aldus de woordvoerder van het OM. 

In het Verenigd Koninkrijk is drie jaar geleden het wetboek van strafrecht aangepast om dit soort handboeken strafbaar te maken. Daar zijn al verschillende pedofielen veroordeeld voor het in bezit hebben van dit document.

Verboden

Ook Hendriks vindt dat het handboek verboden moet worden omdat het pedofielen over de streep kan trekken om kinderen te misbruiken. Volgens de hoogleraar zouden 'alle mogelijkheden' moeten worden onderzocht om het bezit en de verspreiding daarvan illegaal te maken: "Het is natuurlijk zeer onwenselijk dat dit soort documenten te vinden is op internet."

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes voert zelf ook onderzoeken uit in de strijd tegen kindermisbruik. De organisatie ziet het handboek ook voorbijkomen in onderzoeken, maar staat met lege handen omdat het in Nederland niet verboden is. 

Onderzoeker Gideon van Aartsen van Terre des Hommes wil nieuwe wetgeving om het boekwerk strafbaar te maken. "Het moet verboden worden om het te delen, om het te downloaden en om het te gebruiken. Op dit moment kan dat juridisch nog niet. Dus de politiek zal hier naar moeten kijken."

Verantwoording

RTL Nieuws besteedt aandacht aan het handboek voor pedoseksuelen, omdat in ons onderzoek bleek dat experts de geraffineerde handleiding als zeer gevaarlijk beschouwen, en het ook gekoppeld wordt aan Nederlandse misbruikzaken. Mede daarom dringen belangenorganisaties ook aan op een betere (strafrechtelijke) aanpak. De redactie vindt dat het publiek moet weten hoe schokkend sommige praktijken op het dark web zijn.

Omdat we met onze publicatie mensen niet het verkeerde pad op willen brengen zijn we zeer terughoudend met citeren uit het handboek. Verder hebben we vorige week Google gealarmeerd over plaatsen waar het materiaal eenvoudig te vinden was. Google heeft dit vervolgens verwijderd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van