Ga naar de inhoud
Tech

Coup: Apple kaapt AI-topman bij Google weg

Eerst Google, nu Apple: John Giannandrea. Beeld © Getty

Apple heeft de Google-topman die verantwoordelijk was voor AI weggekaapt. Hij moet de slimme assistent Siri verder ontwikkelen.

The New York Times spreekt van 'een coup'. John Giannandrea vertrok dinsdag bij Google, waar hij het hoofd van zowel de afdeling kunstmatige intelligentie (AI) als van de bekende zoekmachine was. Uren later bleek waarom: Giannandrea stapt over naar Apple. Hij wordt één van de zestien topmensen die direct aan ceo Tim Cook rapporteren.

Giannandrea gaat volgens Apple de strategie voor machine learning en kunstmatige intelligentie leiden. "Onze technologie moet doordrenkt zijn met de waarden die we allemaal hoog in het vaandel hebben staan", schrijft Apple-ceo Tim Cook in een e-mail aan zijn personeel. "John deelt onze inzet voor privacy en onze doordachte aanpak, terwijl we computers nog slimmer en persoonlijker maken."

Inhaalslag

Apple kan wel een inhaalslag op het gebied van kunstmatige intelligentie gebruiken. Siri was één van de eerste spraakassistenten voor consumenten, maar Apple wordt links en rechts ingehaald door met name Amazon en Google. Met Giannandrea neemt Apple één van de meest vooraanstaande namen in het veld in huis. Bij Google is hij onder het brein achter de knowledge graph: de handige informatieblokjes die antwoord geven op vragen die je in Google tikt.

Apples aanpak van kunstmatige intelligentie verschilt met die van veel andere bedrijven, omdat Apple meer nadruk legt op privacy. Maar mede omdat het bedrijf minder weet over het doen en laten van zijn gebruikers dan bijvoorbeeld Google, is Siri onnozeler dan Google Assistant. Apple heeft de afgelopen tijd andere grote namen op het gebied van kunstmatige intelligentie aangetrokken, zoals Russ Salakhutdinov, voorheen professor aan de Carnegie Mellon-universiteit.

Bekijk onze video over de strijd tussen slimme assistenten:

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal

Lees meer over Siri:

Siri antwoordde beter in 2010 dan in 2018

Waarom Siri zo achterloopt op de rest