Tech

Startup claimt 's werelds snelste bezorgdrone

04 april 2018 15:33 Aangepast: 04 april 2018 15:34

De startup Zipline heeft de snelste bezorgdrone ter wereld gemaakt: 128 km/u.

Amerikaanse startup Zipline komt met een nieuwe versie van zijn bezorgdrone. Zipline maakt drones die in moeilijk bereikbare gebieden in onder meer Tanzania en Rwanda medicijnen en bloed bezorgen. Het nieuwe model is met een snelheid van 128 kilometer per uur volgens het bedrijf 'de snelste bezorgdrone ter wereld'. De drones van Zipline hebben de vorm van een klassiek vliegtuig met vaste vleugels.

Het nieuwe model heeft een kruissnelheid van 101 kilometer per uur, 21 km/u sneller dan het vorige model en vier keer sneller dan de gemiddelde quadcompter. Met een bereik van 160 kilometer en weer terug is de actieradius 200 keer groter dan bij de gemiddelde bezorgdrone.

Grotere capaciteit

Het nieuwe model kan ook veel sneller worden gelanceerd: na het ontvangen van een bestelling kan een drone 1 minuut later in de lucht zijn, voorheen was dat tien minuten. Het gemiddelde aantal vluchten vanuit een Zipline-centrum kan daarmee omhoog van 50 naar 500 per dag. Daarmee kan één distributiecentrum een populatie tot 10 miljoen mensen bedienen.

De nieuwe drones kunnen een last van maximaal 1,75 kilo dragen en die aan een parachute laten vallen op een gebied zo groot als twee parkeerplaatsen. Zipline wil zijn drones ook in de VS gaan inzetten. Daar worden de regels rondom drones versoepeld. De luchtvaartautoriteit FAA start binnenkort met tests. Zipline heeft zich voor een proefperiode met praktijkvluchten ingeschreven. De gekozen projecten worden begin mei bekendgemaakt.

Lees ook:

Bloed en medicijnen straks per drone bezorgd in Tanzania

Testvluchten drones met medicijnen bij Schiermonnikoog

Drone bezorgt bloedzakken in Eindhovens ziekenhuis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van