Tech

Zuckerberg wil Facebook zelf door de crisis loodsen

05 april 2018 09:31 Aangepast: 05 april 2018 09:36

Ondanks het dataschandaal en de gedaalde beurskoers, vindt ceo Mark Zuckerberg zichzelf nog steeds de aangewezen persoon om Facebook door de crisis te loodsen.

Tijdens een telefonische persconferentie werd Zuckerberg gevraagd of hij nog wel de juiste man was om het bedrijf door de huidige crisis te leiden. Zijn antwoord was een volmondig 'ja'. "Het draait in het leven om leren van fouten en om deze op te lossen zodat je weer vooruit kan." De persconferentie werd gehouden nadat bekend was geworden dat het schandaal rondom de gegevens die het bedrijf Cambridge Analytica via Facebook achterhaalde, veel groter is dan werd aangenomen.

Facebook meldde gisterenavond dat uiteindelijk privégegevens van 87 miljoen gebruikers met het omstreden onderzoeksbureau zijn gedeeld. Het zou in eerste instantie om 50 miljoen gebruikers gaan. Onder die 87 miljoen gebruikers zitten iets meer dan 89.000 Nederlandse gebruikers.

Vanaf maandag zal Facebook gebruikers wiens gegevens mogelijk misbruikt zijn informeren via een link die het bedrijf bovenaan je tijdlijn zal plaatsen. Hierop is te zien welke apps je gebruikt en welke informatie gedeeld is. Apps kunnen dan ook verwijderd worden. Dat bericht ziet er als volgt uit:

'Misstappen onvermijdelijk'

Zuckerberg gaf toe dat zijn bedrijf 'grote fouten' heeft gemaakt, maar ook dat sommige 'misstappen onvermijdelijk' waren. "Was hier niets fout gegaan, dan ergens anders wel", zegt hij.  Van aftreden wil hij niets weten. Er zou binnen het bedrijf zover hij weet ook geen discussie over zijn.  

Facebook ligt onder vuur sinds halverwege maart bekend werd dat het bedrijf Cambridge Analytica gegevens verzamelde van mensen en die gebruikte  voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Mede door dit schandaal verloor het bedrijf 100 miljard dollar aan beurswaarde. Al liep de koers gisteren wel weer wat op. Het dieptepunt is volgens RTL Z-beurscommentator Hans de Geushem nog niet bereikt. "Ze moeten wat mij betreft nog wat verder omlaag." 

'Hele techsector geraakt'

Het schandaal treft overigens niet alleen Facebook op de beurs, maar de hele sector. "Dat is ook wel terecht want we hebben misschien wel overschat wat je met data allemaal kan doen. Al die dataprofielen zijn gewoon minder waard dan we eerst hoopte en daar is veel van de techwaardering op gewaardeerd", zegt De Geus. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer vult in RTL Z Voorbeurs aan: "De hele grote jongens zoals een Google en een Facebook, die moeten goed gaan opletten wat ze precies met die data gaan doen. Er komt ook meer wet- en regelgeving aan die deze bedrijven ook in de kern zullen raken."    

Getuigen voor Congres

Volgende week woensdag verschijnt Zuckerberg voor het Amerikaanse Congres om te praten over 'Facebooks gebruik en de beveiliging van gebruikersdata'. De Amerikaanse beurstoezichthouder FTC is een onderzoek begonnen naar mogelijke privacyschendingen. 

Ook in Groot-Brittannië wordt onderzoek gedaan. Alleen komt Zuckerberg geen tekst en uitleg geven in het Britse parlement. Hij stuurt, tot ongenoegen van de commissie die hem wel horen, wel twee collega's. 

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen:

Lees ook:

Commentaar: Zuckerberg moet op zoek naar een opvolger

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore