Tech

Ruim 650.000 VR-brillen verkocht in Nederland

10 april 2018 06:00 Aangepast: 10 april 2018 05:38

Eén op de 20 Nederlandse consumenten heeft een VR-bril in huis. Samsung leverde de meeste brillen.

Ruim 650.000 Nederlanders beschikken over een virtualreality-bril. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Multiscope, na een enquête onder 6700 respondenten. Het gaat vrijwel uitsluitend over brillen waarbij een (niet meegeleverde) smartphone dient als scherm. De bekende standalone-brillen zoals Oculus Rift en HTC Vive komen namelijk niet voor in de top 5.

Samsung Gear VR

Samsung is de marktleider en met een aandeel van 51 procent. Aantekening daarbij is dat de VR-bril van Samsung, de Gear VR, vaak gratis weggegeven werd bij aanschaf van een Samsung-smartphone. Verder staan de VR BOX (11 procent), Sony Playstation VR (6 procent), Trust (4 procent) en Ritech (2 procent) in de top 5. Hierbij is alleen de PlayStation VR een bril waarbij het scherm ingebouwd is en dus geen smartphone nodig is. Sony verlaagde onlangs de prijs van zijn VR-bundel. 

Vooral gaming

Verder wijst het onderzoek uit dat de bril in eerste plaats wordt gebruikt om te gamen. Andere media zijn films en series kijken en concerten bijwonen. Eind 2018 stijgt het aantal brillen volgens het onderzoek boven de 1 miljoen: 4 procent van de ondervraagden verwacht namelijk een VR-bril te kopen dit jaar.

Binnenkort verschijnen nieuwe draadloze high-end VR-brillen, waaronder de Oculus Go en de HTC Vive Focus.

Je kan nu ook 'voelen' met je handen in VR. Bekijk onze video:

Subscribe op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van