Ga naar de inhoud
Tech

Zo zie je of je Facebook-data zijn gelekt

Op een speciale Facebook-pagina kan je nu checken of je data in handen zijn gekomen van Cambridge Analytica.

In Nederland gaat het volgens het sociale netwerk om zo'n 89.000 gebruikers. Op deze pagina zie je het kopje 'Is mijn informatie gedeeld?'. Daaronder staat het bericht of jouw privégegevens zonder jouw medeweten naar Cambridge Analytica zijn gelekt.

In totaal gaat het om 87 miljoen gebruikers waarvan hun gegevens naar het Britse databedrijf zijn gestuurd. De meesten van hen wonen in de Verenigde Staten, maar er zijn ook een miljoen gebruikers in de Filipijnen, in Indonesië en Groot-Brittannië van wie de gegevens gelekt zijn.

Gelekt via een app

De gestolen gegevens werden verzameld op Facebook door een app die 'This is Your Digital Life' heet. Die persoonlijkheidstest las niet alleen de data van de gebruiker die de test deed, maar ook van zijn of haar Facebookvrienden. Een onderzoeker betaalde 270.000 mensen om de test te doen en verkocht de gegevens aan Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde de gegevens en maakte er kiezersprofielen mee, die onder meer gebruikt werden door de verkiezingscampagne van Donald Trump.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen:

Lees ook:

Zuckerberg wil Facebook zelf door de crisis loodsen

Commentaar: Zuckerberg moet op zoek naar een opvolger