Tech

Zuckerberg: we moeten eerder ingrijpen

10 april 2018 22:21 Aangepast: 10 april 2018 22:29

Facebook-ceo Mark Zuckerberg wil dat zijn bedrijf voortaan proactief ingrijpt. "We moeten het systeem beheren."

Bekijk de livestream van de hoorzitting:

Mark Zuckerberg heeft in de Amerikaanse senaat vanavond zijn excuses aangeboden voor het schandaal rond het databedrijf Cambridge Analytica. "We hebben veel fouten gemaakt. Ik ben begonnen met Facebook vanuit mijn studentenkamer. Het is onmogelijk om zo groot te worden zonder fouten te maken", zei Zuckerberg vanavond.

Kort na de opening van de hoorzitting kwam Zuckerberg zoals verwacht met de openingsverklaring die gisteren al verscheen op internet. Daarin biedt hij zijn excuses aan en zegt hij dat Facebook niet genoeg heeft gedaan om te voorkomen dat het sociale netwerk kon worden gebruikt voor verkeerde doeleinden.

Verantwoordelijk

Ook eist de Facebook-ceo de verantwoordelijkheid op voor de dingen die de afgelopen jaren fout gingen: van het Cambridge Analytica-schandaal tot de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse verkiezingen. "Ik begon Facebook, ik heb de touwtjes in handen en ik ben verantwoordelijk voor wat hier gebeurt." Ook wilde hij vooral duidelijk maken dat het beschermen van de gegevens van gebruikers de belangrijkste prioriteit van het bedrijf is.

Na zijn verklaring was het de beurt aan de senatoren om Zuckerberg aan de tand te voelen. Senator John Thune, uit South Dakota, somde op dat het niet de eerste keer was dat Facebook in de fout ging. "Facebook heeft een 14 jaar lange geschiedenis van excuses aanbieden. Waarom is het ditmaal anders dan al die andere keren?", vroeg hij Zuckerberg.

Proactiever

Volgens de ceo maakt het bedrijf door dit schandaal een 'filosofische verschuiving' door en gaat het nu anders om met de verantwoordelijkheden die horen bij het verbinden van mensen. "We moeten proactiever worden. We moeten niet alleen meer diensten maken. We moeten het systeem beheren, zodat mensen het gebruiken op een positieve manier", aldus Zuckerberg.

Zuckerberg moet zich verantwoorden voor de gecombineerde justitie- en handelscommissies van de Senaat om het zogenaamde Cambridge Analytica-schandaal. Vandaag is de eerste zitting in een serie van twee dagen waarin hij duidelijk moet maken waarom Facebook de privacygevoelige gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers niet wist te beschermen. Daarnaast moet hij uitleggen hoe Facebook in de toekomst van plan is die gegevens beter te beschermen.

Het schandaal draait om hoe het bedrijf de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen kon krijgen, zonder dat mensen daarvan op de hoogte waren. In Nederland gaat het om maximaal 90.000 Facebook-gebruikers.

Zo zie je of je Facebook-data zijn gelekt.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen:

Subscribe je op ons YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van