Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Tesla levert reuze-accu voor Amerikaans windpark

11 april 2018 09:07 Aangepast: 11 april 2018 10:27

Tesla gaat een megabatterij leveren aan BP om windenergie op te slaan.

Tesla, dat naast elektrische auto's ook grote accu's maakt voor huishoudens en bedrijven, gaat later dit jaar een batterij van ruim 200 megawatt plaatsen bij windpark Titan 1 van BP in de Amerikaanse staat South Dakota.

Met de accu is het mogelijk om elektriciteit op te slaan wanneer het hard waait en er een overschot aan stroom is. Deze kan weer worden gebruikt als de wind is gaan liggen. BP ziet het samenwerking als pilotproject en hoopt de ervaringen mee te nemen bij toekomstige projecten. Totaal beheert het energiebedrijf twaalf windparken in de Verenigde Staten.

Omschakeling

Sinds de grote olieramp in de Golf van Mexico, dat het bedrijf ruim 18 miljard dollar kostte, maakt BP langzaamaan een omschakeling naar hernieuwbare energie. Eind vorig jaar investeerde het al 200 miljoen dollar in zonne-energie. Totaal is BP van plan jaarlijks een half miljard dollar te investeren in duurzame technologieën.

BP is niet het enige energiebedrijf dat interesse toont in accutechnologie. Ook het Noorse Statoil, dat eind vorig jaar nog in de race was voor een subsidievrij windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee, werkt aan een batterij voor zijn offshore windpark voor de Schotse kust. VPI Immingham, eigendom van oliehandelaar Vitol, investeerde een jaar geleden in een batterij van 50 MW.

Weddenschap

Eind vorig jaar maakte Tesla bekend dat het een accu van 100 MW had ontwikkeld voor een windpark in het zuiden van Australië. Daarvoor had Tesla-baas Elon Musk een weddenschap afgesloten. Zou het hem niet lukken om de batterij in honderd dagen te bouwen, dan zou het land hem gratis krijgen. Het lukte.

Ook leverde het Amerikaanse bedrijf vorig jaar een accu aan de Jaarbeurs in Utrecht. Hierin wordt de elektriciteit die door de zonnepanelen op hek dak wordt opgewekt opgeslagen, waarna zo'n vijftig elektrische auto's kunnen worden opgeladen, ook in het donker.

Lees meer over stroomopslag:

Buurtbatterij bewaart je stroom lokaal

50.000 huizen vormen één stroomnetwerk in Australië

Bewoners Overijssels dorp delen zelfopgewekte stroom

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore