Ga naar de inhoud
Tech

Spiekbrief Zuckerberg: respectvol, sneer naar Apple

Een fotograaf legde Mark Zuckerbergs spiekbrief bij zijn verhoor in het Congres vast. Dat geeft een bijzonder inkijkje.

​​De topman van Facebook moet zich in het Amerikaanse parlement verantwoorden voor het dataschandaal rond Cambridge Analytica (CA) en de nasleep ervan. Politici en gebruikers maken zich zorgen over de manier waarom Facebook met gevoelige gegevens omgaat. Uit het spiekbriefje van Zuckerberg blijkt dat hij voor een grote variëteit aan mogelijke vragen al een voorgekookt antwoord klaar had.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat Zuckerberg zich had voorgenomen om te benadrukken dat er geen creditcardgegevens zijn gelekt, als hem zou worden gevraagd naar eventuele compensatie voor getroffen gebruikers. Ook heeft de Facebook-topman memo's voor zichzelf gemaakt over zaken als scrapen, data-veiligheid, het bedrijfsmodel, schokkende content, Russische inmenging, concurrentie, Europese regels en meer.

Verantwoordelijkheid

Onder het kopje 'verantwoordelijkheid' heeft Zuckerberg wat geheugensteuntjes opgeschreven voor vragen over wie er schuld heeft. "Mensen ontslaan voor CA? Het gaat om hoe we het platform hebben ontworpen. Dat was mijn verantwoordelijkheid. Ga geen mensen onder de bus gooien", schrijft Zuckerberg staccato aan zichzelf. En over een mogelijk eigen ontslag: "Ontslag nemen? Facebook opgericht. Mijn keuzes. Ik maak vergissingen. Grote uitdaging, maar we hebben eerder problemen opgelost, gaan deze oplossen. Nemen al maatregelen."

Sneren naar Tim Cook

Zuckerberg was zich uiteraard bewust van het gezelschap waarin hij zich verkeerde en herinnerde zichzelf er dus ook aan om netjes te antwoorden. "Als aangevallen: Respectvol, ik wijs dat van de hand. Niet wie we zijn", wist de 33-jarige topman al te antwoorden voor de vraag kwam.

Verder springt in het oog dat Zuckerberg een heel gedeelte van zijn prefab-antwoorden heeft gewijd aan Tim Cook, de ceo van Apple die kritiek had op Facebook. Zo had hij wat sneren voorbereid. "Er zijn bedrijven die hard werken om je meer te laten betalen en bedrijven die hard werken om je minder te laten betalen. Bij FB proberen we hard je minder te laten betalen. Sterker nog, we zijn gratis." En: "Veel verhalen over apps die Apple-gegevens misbruiken, nooit Apple mensen zien waarschuwen."

Schokkende content

Onder het kopje 'Schokkende content' opent Zuckerberg zijn aantekeningen met een open deur: "Het is zeer schokkend." Daarna volgen ook nog wat inhoudelijke aantekeningen met als strekking dat Facebook er hard aan werkt om aanstootgevend materiaal te weren. De duidelijkste instructie aan zichzelf is een tussenkopje op zichzelf:

Europese regels 

GDPR staat voor General Data Protection Regulation, in het Nederlands bekend als Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de nieuwe Europese privacyverordening waarin strenge eisen worden gesteld aan het opslaan en delen van gegevens. Zo moeten klanten altijd uitdrukkelijk toestemming geven voor het opslaan van hun data. "Vereist toestemming – al wat aan gedaan, nu doen we meer in Europa en wereldwijd", aldus Zuckerberg.

Vanmiddag om 16:00 uur begint Zuckerberg aan het laatste deel van het congressionele tweeluik. Dan moet hij verantwoording afleggen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. 

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen:

Volg Bright op YouTube