Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Gezichtsherkenning vist verdachte uit 60.000 concertgangers

13 april 2018 10:31 Aangepast: 13 april 2018 10:32

Bij een concert met 60.000 bezoekers in China heeft de politie een verdachte uit het publiek gevist nadat hij werd herkend via gezichtsherkenning.

Tijdens een groot concert van de Hongkongse popzanger Jacky Cheung in Nanchang, Zuid-Oost China, is de 31-jarige man Ao uit het publiek geplukt door de politie. Volgens China Daily werd de man door de politie gelinkt aan een 'economisch geschil' in de regio Guangxi Zhuang. Ao werd gearresteerd en meegenomen voor verhoor. Hij reisde bijna 100 kilometer om het concert bij te wonen.

Vlak nadat de muziek begonnen was, pakte de politie hem in de kraag met de mededeling dat zijn gezicht was herkend. "De verdachte was geshockeerd dat hij was gevonden was tussen tienduizenden mensen", zei de lokale politieman Li Jin tegen the China Daily. De camera's waren opgehangen bij de ticketcontrole. De beelden werden verbonden aan de politie-database met afbeeldingen van verdachten. Ook kon de politie met de software meten hoeveel mensen er binnenkwamen.

Slimme brillen

In China wordt gezichtsherkenning al veelvuldig gebruikt. In augustus vorig jaar pakte de politie nog 25 mensen op met dank aan gezichtsherkenningsoftware tijdens het Qingdao International Beer Festival. De Chinese politie gebruikt ook slimme brillen met gezichtsherkenning om op treinstations te controleren.

Moskou

China is niet het enige land waar de overheid massaal gezichtsherkenning inzet om beelden van beveiligingscamera's te analyseren. De Russische overheid heeft in Moskou 170.000 bewakingscamera's van kunstmatige intelligentie voorzien. De autoriteiten in Moskou gebruiken daarbij ook gezichtsherkenning om verdachten op te sporen.

Lees ook:

Zo wordt gezichtsherkenning steeds slimmer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore