Tech

Slim Google-systeem filtert één stem uit een groep

13 april 2018 14:41 Aangepast: 13 april 2018 14:43

Door gezichtsuitdrukking aan geluid te koppelen, filtert nieuwe Google-software stemmen van achtergrondlawaai of van elkaar.

In een nieuw experiment laat Google software doen waar mensen al erg goed in zijn: mondbewegingen en audio met elkaar combineren. Het menselijke brein is erg sterk in het wegfilteren van geluiden als het zich focust op één persoon.

In het project Looking to Listen weet Google twee stemmen die door elkaar heen praten volledig los van elkaar te peuteren. De twee comedians spreken door elkaar heen, maar worden door het systeem weer los hoorbaar. Dit doet Google door middel van naar het gezicht te kijken en de praatbewegingen te koppelen aan de audio.

Mogelijkheden

Op dit moment is Google de 'mogelijkheden aan het ontdekken om het in onze producten te verwerken', zo schrijft het bedrijf. Een mogelijkheid kan bijvoorbeeld zijn dat Google deze functie in zijn chatdienst Hangouts verwerkt, waardoor de verstaanbaarheid bij (video)bellen omhoog gaat. Met deze techniek kun je in een video ook iemand volledig de mond snoeren. Wellicht is het mogelijk om de technologie in een koptelefoon te verwerken, zodat je bepaalde personen in je omgeving kan dempen.

Lees ook:

Deze oordoppen filteren gesnurk weg

Oordopjes laten je luisteren in laagjes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore