Ga naar de inhoud
Vliegende auto's

Passagiersdrone vliegt in ArenA

De passagiersdrone van het Chinese bedrijf Ehang vloog maandag rond in de Amsterdam ArenA, bediend vanaf een laptop.

De drone kwam een paar meter hoog en ging onder meer van de cornervlag naar de middenstip en terug, meldt het ANP. De drone, de Ehang 216 van een Chinees bedrijf, vloog eerder in Dubai. De drone is gebouwd voor mensen en heeft in China al duizend bemande testvluchten uitgevoerd. Het dak van de ArenA was maandag dicht, 'zodat hij niet kon ontsnappen'. De Ehang werd bediend via het 4G-netwerk van KPN in het stadion. 

"We willen laten zien dat de digitale transformatie dichtbij is, ook bij transport. Drones zijn meer dan alleen vliegende camera's die beelden schieten. Ze kunnen zo groot zijn dat ze mensen kunnen transporteren'', aldus Jacob Groote van KPN tegen het ANP.

Donor-organen vervoeren

Drones kunnen overlast in steden verminderen, denkt Groote: "Als we fietsen of auto rijden, maken we alleen gebruik van de platte aarde. We kunnen ook de lucht in. Dat haalt druk van de wegen. Voor lange afstanden hebben we vliegtuigen, maar voor korte vluchten hebben we nu nog niets.'' Drones kunnen taxi's zijn of pakketjes bezorgen, maar er zijn meer praktische toepassingen. Als voorbeeld noemt Groote het vervoer van donor-organen. "Als je in Amsterdam een orgaan van ziekenhuis AMC naar het OLVG moet brengen en de A10 staat vast, ben je te laat. Door de lucht gaat het sneller. In China wordt daar al aan gewerkt.''

300 meter hoogte

De drone-taxi van Ehang heeft in China zelfs al gevlogen tijdens een tyfoon. De quadcopter kan tot 300 meter hoogte vliegen en kan minstens 230 kilo extra gewicht aan. 

Eerdere vlucht bemande drone

Het was niet de allereerste vlucht van een bemande drone in ons land. De in Nederland gebouwde Sky-Hopper ging in 2016 de lucht in. "We zijn nu bezig met een serieuzer prototype", laat Sky-Hopper-oprichter Peter Dobber aan Bright weten.

Volg Bright ook op YouTube