Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Rusland blokkeert 16 miljoen IP-adressen door Telegram

17 april 2018 17:27 Aangepast: 17 april 2018 18:58

De Russische overheid wil chatapp Telegram dwingen tot het opgeven van encryptie. Het blokkeert inmiddels miljoenen IP-adressen.

Sinds de Russische overheid maandag startte met het actief blokkeren van Telegram, is er een fikse strijd ontstaan. De digitale toezichthouder Roskomnadzor heeft naar eigen zeggen al meer dan 16 miljoen IP-adressen geblokkeerd.

Volgens Rusland-correspondent Martijn Smiers van RTL Nieuws is de verklaring van Roskomnadzor dat deze adressen gebruikt werden door Telegram om de blokkade te omzeilen. Het lukt Smiers zelf nog altijd om gebruik te maken van de chatapp, 'al hapert hij wel wat'.

Andere apps hebben ook last

Door de massale blokkade worden ook andere diensten in Rusland beïnvloed. Zo klagen Russen over het niet meer werken van games en mobiele providers. Ook is bellen via de populaire chatapp Viber moeilijker en ook online banken hebben er last van.

Telegram-oprichter Pavel Durov verklaart dat hij miljoenen dollars uit eigen zak wil uitgeven om met omzeilmethode's als proxy's en VPN-diensten Telegram beschikbaar te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore