Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Meekleurende contactlenzen maken zonnebril overbodig

18 april 2018 17:38 Aangepast: 26 april 2018 14:00

Fotochromatische contactlenzen die automatisch meekleuren om je ogen tegen fel zonlicht te beschermen komen begin 2019 op de markt.

Brillenglazen die donkerder bij fel licht worden en juist helderder bij weinig licht bestaan al sinds jaar en dag. Zodra je vanuit het donker het felle zonlicht inloopt, kleuren deze fotochromatische brillenglazen mee en maken van je bril automatisch een zonnebril. Voor contactlenzen bestond deze technologie nog niet. Maar daar komt verandering in.

De Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration heeft contactlenzen goedgekeurd waaraan fotochromatische stoffen zijn toegevoegd die zich aanpassen aan de lichtomstandigheden. De zachte contactlenzen worden geproduceerd door Johnson and Johnson Vision Care.

De lenzen, die veertien dagen meegaan, beschermen je ogen niet alleen tegen het felle licht, maar filteren ook blauw licht en blokkeren schadelijke UV-stralen. De contactlenzen die zonnebrillen overbodig maken komen in de eerste helft van volgend jaar op de markt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore