Ga naar de inhoud
Tech

Facebook-schandaal veel groter dan gedacht: 87 miljoen gebruikers getroffen

Beeld © ANP

Het schandaal rondom de gegevens die het bedrijf Cambridge Analytica via Facebook achterhaalde, is veel groter dan werd aangenomen. Facebook meldt dat uiteindelijk privégegevens van 87 miljoen gebruikers met het omstreden onderzoeksbureau zijn gedeeld.

Het gaat om de contacten van 270.000 mensen die via Facebook meededen aan een persoonlijkheidstest van het bedrijf. Tot nu toe werd gedacht dat van ongeveer 50 miljoen Facebook-gebruikers privégegevens waren prijsgegeven.

Volgens Facebook bevinden de 87 miljoen gebruikers zich hoofdzakelijk in de Verenigde Staten. In Nederland zou het gaan om bijna 90.000 gebruikers.

Ophef over privacy

De kwestie leidde de afgelopen weken tot ophef over de privacy van Facebookgebruikers. Cambridge Analytica speelde een kwalijke rol in de verkiezingscampagne van president Donald Trump. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om er kiezersprofielen mee te maken.

Facebook-topman Mark Zuckerberg bood excuses aan en beloofde beterschap. Het techbedrijf zag ondertussen miljarden dollars van zijn beurswaarde verdampen.

Eenvoudiger taal

Naar aanleiding van het schandaal heeft Facebook nu zijn algemene voorwaarden bijgewerkt. De update is bedoeld om alles duidelijker en helderder te maken door eenvoudiger taal te gebruiken, stelt het bedrijf. Onlangs werden de privacy-instellingen ook al beter zichtbaar en werd het voor gebruikers simpeler om gegevens te wissen

De kortste weg naar een leven zonder Facebook

Voel je je steeds ongemakkelijker doordat Facebook gegevens van je wegsluist? Hier zie je wat je daartegen kunt doen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit is wat Google en Facebook over jou weten (en zo pas je het aan)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van