Ga naar de inhoud
Tech

Zuckerberg: 'Ik kan Facebook zelf het beste door de crisis leiden'

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Beeld © AFP

Ondanks het schandaal en de 100 miljard dollar die verdampte op de beurs, vindt ceo Mark Zuckerberg zichzelf nog steeds de aangewezen persoon om Facebook door de crisis te loodsen. Zijn argument: het draait in het leven om het leren van fouten.

Tijdens een telefonische persconferentie werd Zuckerberg gevraagd of hij nog wel de juiste man was om het bedrijf door de huidige crisis te leiden. Zijn antwoord was een volmondig 'ja'. "Het draait in het leven om leren van fouten en om deze op te lossen zodat je weer vooruit kan." 

Privégegevens 87 miljoen gebruikers 

De persconferentie werd gehouden nadat bekend was geworden dat het schandaal rondom de gegevens die het bedrijf Cambridge Analytica via Facebook achterhaalde, veel groter is dan werd aangenomen.

Facebook meldde gisterenavond dat uiteindelijk privégegevens van 87 miljoen gebruikers met het omstreden onderzoeksbureau zijn gedeeld. Het zou in eerste instantie om 50 miljoen gebruikers gaan. Onder die 87 miljoen gebruikers zitten iets meer dan 89.000 Nederlandse gebruikers.

Vanaf maandag zal Facebook gebruikers wiens gegevens mogelijk misbruikt zijn informeren via een link die het bedrijf bovenaan je tijdlijn zal plaatsen. Hierop is te zien welke apps je gebruikt en welke informatie gedeeld is. Apps kunnen dan ook verwijderd worden. Dat bericht ziet er als volgt uit:

Miniatuurvoorbeeld

'Misstappen onvermijdelijk'

Zuckerberg gaf toe dat zijn bedrijf 'grote fouten' heeft gemaakt, maar ook dat sommige 'misstappen onvermijdelijk' waren. "Was hier niets fout gegaan, dan ergens anders wel", zegt hij.  Van aftreden wil hij niets weten. Er zou binnen het bedrijf zover hij weet ook geen discussie over zijn.  

Facebook ligt onder vuur sinds halverwege maart bekend werd dat het bedrijf Cambridge Analytica gegevens verzamelde van mensen en die gebruikte  voor de presidentscampagne van Donald Trump.

Mede door dit schandaal verloor het bedrijf 100 miljard dollar aan beurswaarde. Al liep de koers gisteren wel weer wat op. Het dieptepunt is volgens beurscommentator Hans de Geushem nog niet bereikt. "Ze moeten wat mij betreft nog wat verder omlaag." 

'Hele techsector geraakt'

Het schandaal treft overigens niet alleen Facebook op de beurs, maar de hele sector. "Dat is ook wel terecht want we hebben misschien wel overschat wat je met data allemaal kan doen. Al die dataprofielen zijn gewoon minder waard dan we eerst hoopte en daar is veel van de techwaardering op gewaardeerd", zegt De Geus.     

Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer vult in RTL Z Voorbeurs aan: "De hele grote jongens zoals een Google en een Facebook, die moeten goed gaan opletten wat ze precies met die data gaan doen. Er komt ook meer wet- en regelgeving aan die deze bedrijven ook in de kern zullen raken."    

Zie ook: Dit is wat Google en Facebook over jou weten (en zo pas je het aan)

Volgende week woensdag verschijnt Zuckerberg voor het Amerikaanse Congres om te praten over 'Facebooks gebruik en de beveiliging van gebruikersdata'. De Amerikaanse beurstoezichthouder FTC is een onderzoek begonnen naar mogelijke privacyschendingen. 

Ook in Groot-Brittannië wordt onderzoek gedaan. Alleen komt Zuckerberg geen tekst en uitleg geven in het Britse parlement. Hij stuurt, tot ongenoegen van de commissie die hem wel horen, wel twee collega's. 

De kortste weg naar een leven zonder Facebook

Voel je je steeds ongemakkelijker doordat Facebook gegevens van je wegsluist? Hier zie je wat je daartegen kunt doen.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl