Ga naar de inhoud
Tech

Facebook verwijderde stiekem privéberichten Zuckerberg

Beeld © Getty

Facebook heeft berichten die Mark Zuckerberg naar andere gebruikers van het sociale netwerk heeft gestuurd verwijderd, zonder hen daarvan op de hoogte te stellen.

De berichten van Zuckerberg zijn plotseling uit hun Messenger-gesprekken verdwenen, melden drie anonieme bronnen tegen TechCrunch. Naast Zuckerberg zijn ook de berichten van andere topmensen door Facebook verwijderd.

Gebruikers kunnen berichten uit hun eigen chatgesprekken wissen, maar die worden dan niet bij de ontvanger verwijderd. Facebook heeft er dus voor gezorgd dat de berichten van Zuckerberg niet alleen bij hem, maar ook bij de ontvangers zijn verdwenen.

Veiligheid

Facebook zegt dat de berichten uit veiligheidsoverwegingen zijn verwijderd. "Toen Sony in 2014 werd gehackt hebben we een aantal veranderingen doorgevoerd om de communicatie van onze topmensen te beschermen", zo schrijft Facebook in de verklaring. 

Volgens Facebook worden de berichten van topmensen na een bepaalde periode standaard verwijderd. Ondanks deze maatregel waren de ontvangers van deze berichten niet op de hoogte gesteld. Onder de ontvangers zitten zowel Facebook-gebruikers als -medewerkers. 

Zie ook: Dit is wat Google en Facebook over jou weten (en zo pas je het aan)

'Domme sukkels'

​Zo'n gelekt chatgesprek bracht Zuckerberg in 2010 al flink wat schade toe. De chats, die uit 2004 komen, laten zien hoe een 19-jarige Zuckerberg met een vriend aan het chatten was. Daarin stelde hij voor om gegevens van Facebook-gebruikers met de vriend te delen, waaronder e-mailadressen en foto's. "Ze vertrouwen me, de domme sukkels", zo schreef hij.

Zuckerberg gaf toen toe de chatberichten te hebben verstuurd. Hij noemde het 'jeugdige onbezonnenheid' en zegt dat hij sindsdien 'veel geleerd heeft'.

De kortste weg naar een leven zonder Facebook

Voel je je steeds ongemakkelijker doordat Facebook gegevens van je wegsluist? Hier zie je wat je daartegen kunt doen.