Tech

Luchtvaartbedrijf van Google-oprichter onthult vliegende taxi’s

13 maart 2018 12:18 Aangepast: 13 maart 2018 20:52
Beeld © Kitty Hawk

Als sinds oktober vorig jaar kon je ze in Nieuw-Zeeland zien vliegen: de prototypes van wat mogelijk de eerste commerciële vliegende taxi zonder chauffeur wordt.

Het elektrische vliegtuigje komt uit de hangar van start-up Kitty Hawk, dat financieel gesteund wordt door Google-oprichter Larry Page. Het bedrijf test de vliegende taxi’s al sinds eind vorig jaar. Het bedrijf hoopt dat de testfase de basis vormt voor een luchttaxidienst die de komende jaren echt vaart moet krijgen.

Cora is een voertuig dat je kunt zien als een mengvorm van een vliegtuig, helikopter en auto. Er is ruimte voor twee passagiers en wordt in de lucht gehouden door 12 rotors. Door die rotors kan het voertuig verticaal stijgen als een helikopter: je zou dus vanuit je achtertuin op kunnen stijgen.

Safety first

Eenmaal in de lucht zorgt de propeller aan de achterkant ervoor dat Cora van A naar B vliegt met een maximumsnelheid van ongeveer 180 kilometer per uur. Omdat de 12 rotors onafhankelijk van elkaar werken, is er geen groot probleem als er een uitvalt. Mochten alle rotors het begeven, dan is er een parachute aan boord die ingezet wordt om het vliegtuig veilig op de grond te zetten.

Het vliegtuigje wordt bestuurd door drie vluchtcomputers met zelflerende software erop. Die computers werken onafhankelijk van elkaar: dus ook daarvoor geldt dat het geen ramp is als er een uitvalt. Cora vliegt elektrisch en kan ongeveer 100 kilometer overbruggen.

Het is nog niet duidelijk wanneer je er een kan bestellen als taxi. Duidelijk is wel dat consumenten in Nieuw-Zeeland de primeur zullen hebben.

Volgende testfase

De Nieuw-Zeelandse premier Jacina Ardern onthulde vandaag dat het bedrijf nu ook in de praktijk mag gaan testen. Kitty Hawk werkt samen met de luchtvaartautoriteit in Nieuw-Zeeland om de dienst uiteindelijk naar de commerciële markt te kunnen brengen.

Er zijn ook andere partijen die druk bezig zijn met vliegende taxi’s. Vliegtuigbouwer Airbus reserveerde al 150 miljoen dollar voor het eigen project Vahana. Maar ook taxidienst Uber werkt samen met fabrikanten van kleine elektrische luchtvaartuigen om een dienst van vliegende taxi’s op te tuigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van