Tech

Gehackte robot perst eigenaar af: 'Geef me bitcoins of ik maak je af!'

12 maart 2018 04:55 Aangepast: 08 april 2018 16:32
Archieffoto. Beeld © AFP

Niet alleen computers kunnen worden aangevallen met gijzelsoftware. Onderzoekers van beveiligingsbedrijf IOActive hackten een robot en lieten hem bitcoins eisen.

De afgelopen jaren zijn er steeds meer aanvallen met ransomware, software die je computer en je bestanden gijzelt. Pas na het betalen van losgeld, vaak via cryptomunten als bitcoin, krijg je weer toegang.

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf IOActive besloten te kijken of ze ook robots kunnen gijzelen. Ze hebben hun theorie getest met een mensachtige robot van SoftBank.

Dreigende robot

Normaal kan die robot klanten vriendelijk kan begroeten en, dankzij zijn camera en microfoon, ook herkennen. De onderzoekers deden iets anders: ze hackten hem en lieten hem vragen om betaling. "Geef me bitcoins of ik maak je af", zegt hij vervolgens.

Om de robot te hacken, maakte IOActive gebruik van een lek in de software dat al een paar maanden bekend is. Voor dat lek bestaat nog geen oplossing.

De onderzoekers zeggen dat er meerdere aanvallen op de robot mogelijk zijn. Ze kunnen hem uitschakelen, porno laten zien op zijn tablet, hem laten schelden of obscene gebaren laten maken.

`