Ga naar de inhoud
Bright

Onderwaterdrones sporen vuilnis op in Noorse fjorden

De bodem van het water bij Oslo is bezaaid autowrakken en met andere troep. De Noorse hoofdstad zet onderwaterdrones in om in de fjord gedumpt afval op te sporen.

Uitgekeken op je oude auto en geen zin om je voertuig naar de sloop te brengen? "Nog niet zoveel jaar geleden adviseerde een burgemeester van Oslo om je auto het ijs op te rijden", vertelt Solve Stubberud van de Noorse bond van automobilisten aan The New York Times.

Het gevolg is dat de bodem van het water bij Oslo vol ligt met autowrakken. Nadat in januari een dode dolfijn was aangespoeld die verstrikt was geraakt in het in het water gedumpte plastic was de maat vol voor de Noren: er werd besloten tot een grote schoonmaakactie.

Meubels

Menselijke duikers die het vuilnis uit het water vissen krijgen daarbij hulp van drones die de vuilniseilanden moeten opsporen. Vanaf dit voorjaar zullen de drones de diepten van de fjord bij Oslo gaan afspeuren. De Noren gaan daarvoor vermoedelijk de onderwaterdrone BluEye gebruiken. "Er liggen meubels voor complete huishoudens", aldus drone-operator Christine Spiten.

Ook liggen er nog meer dan 1550 mijnen uit de Tweede Wereldoorlog in de fjord van Oslo. Vanaf volgend jaar willen de Noren ook een elektrisch schip met een kraan inzetten om de gedumpte auto’s en andere troep op te vissen.

Mijnafval

Noorse milieuactivisten wijzen er echter op dat het schoonmaken van de fjorden slechts een druppel op een gloeiende plaat is zolang de Noorse regering toestaat dat bedrijven mijnafval in zee dumpen. Een internationaal verdrag dat deze vervuilende en voor vissen zeer schadelijke praktijken verbiedt, is nooit door Noorwegen geratificeerd. 

De duikdrone van BlueEye is in deze video te zien:

Amsterdamse haven

In de Amsterdamse haven is vorig jaar een testgebied geopend voor varende en duikende drones. Tussen de tankers en de bulkschepen heeft Havenbedrijf Amsterdam een drone-testzone gecreëerd. De drones kunnen onder meer gebruikt worden voor inspecties of om assistentie te bieden bij incidenten.

Lees ook:
Onderwaterdrone Biki gaat hard op Kickstarter
Onderwaterdrone lokt vissen en streamt in 4K

Bron: Bright