Tech

Nepmail iDeal belooft bitcoins, gaat ervandoor met je geld

08 maart 2018 16:15 Aangepast: 08 maart 2018 17:15
Beeld © Getty

Heb je een e-mail ontvangen waarin staat dat je jaren geleden twee bitcoins hebt gekocht voor een paar tientjes? Trap er niet in: oplichters misbruiken de populariteit van cryptocurrencies en bekendheid van iDeal om geld af te troggelen.

In de e-mail, die afkomstig lijkt te zijn van betaalplatform iDeal, staat dat je in 2011 twee bitcoins voor 34,45 euro hebt gekocht. Deze bitcoins zouden nu bijna 20.000 euro waard zijn. 

Omdat je 'iDeal-account' - dat bestaat overigens niet - binnenkort wordt gesloten, vragen de oplichters of je de twee bitcoins nog wil ontvangen. Daarvoor hoef je je alleen even te registeren.

Miniatuurvoorbeeld

Crypto Soft

De link in de e-mail leidt naar een speciale pagina waar je zogenaamd jouw resterende bedrag aan bitcoins ziet. Daar vind je ook een knop om het geld op te nemen. 

Miniatuurvoorbeeld

Die knop leidt weer naar de website van Crypto Soft, een website die duizenden dollars aan bitcoin belooft. Daarvoor hoef je 'maar' 250 dollar aan registratiegeld te betalen. Je raadt het al: zodra je betaalt kun je fluiten naar al die duizenden dollars. 

De website heeft via klusjeswebsite Fiverr zelfs acteurs ingehuurd om positieve verhalen over de dienst te vertellen. 

Te mooi om waar te zijn

Ook op Fraudehelpdesk zijn verschillende meldingen van gebruikers geplaatst die dezelfde e-mail hebben ontvangen. "Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dit meestal ook het geval", zo schrijft de organisatie. 

`