Ga naar de inhoud
Bright

Google Assistant spreekt binnenkort Nederlands

De virtuele assistent van Google spreekt over een paar maanden ook Nederlands. Dat heeft Google vrijdag bekendgemaakt.

Er gingen al langer hardnekkige geruchten dat de virtuele assistent van Google dit jaar Nederlands zou gaan spreken. Nu is het hoge woord er eindelijk uit: Google Assistant gaat de volgende paar maanden zeven nieuwe talen spreken, waaronder Nederlands. Daarna worden er nog meer talen toegevoegd, tot Google eind dit jaar 30 talen spreekt.

Met Google Assistant kunnen gebruikers via spraakopdrachten informatie opzoeken en voorgelezen krijgen, en allerlei taken uitvoeren, zoals het aanmaken van agenda-items, het instellen van reminders of het bedienen van slimme apparaten in huis.

De toevoeging van de Nederlandse taal betekent mogelijk dat ook de Google Home-speakers en de Pixel-telefoons binnenkort in Nederland verkrijgbaar zullen zijn. Die producten zijn vooralsnog alleen te koop in landen waar Google Assistant de taal spreekt. De virtuele assistent is immers een belangrijk onderdeel van die producten.

Talen wisselen

Google maakte ook bekend dat Assistant later dit jaar de mogelijkheid krijgt om tussen meerdere talen te wisselen. Nu is de spraakassistent nog beperkt tot één taal, straks kunnen gebruikers in tot drie verschillende talen spreken en begrijpt de speaker wat zij zeggen. In eerste instantie werkt het alleen voor Engels, Duits en Frans en alleen bij hele zinnen in één keer; tussen talen wisselen binnen een zin kan niet.

Assistant krijgt ook ondersteuning voor routines. Daarbij kunnen gebruikers meerdere opdrachten aan één commando hangen. Zeg "Hé Google, ik ben thuis" en de lichten gaan aan, de verwarming gaat omhoog en je favoriete muziek begint te spelen. Assistant kan straks tot zes verschillende routines onthouden.

Meer weten over slimme assistenten en speakers? Bright.nl bespreekt ze in deze video:

Volg Bright ook op YouTube

Bron: Bright
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl