Ga naar de inhoud
Alles over de nieuwe privacywet (AVG)

Verhuisservice PostNL al jaren in strijd met privacywet

Herna Verhagen is ceo van PostNL. Beeld © ANP

PostNL heeft jarenlang de privacy van Nederlanders geschonden door zonder duidelijke toestemming hun adresgegevens door te verkopen aan bedrijven. Ondanks dat blijft PostNL volhouden dat het zich altijd netjes aan de privacywetgeving heeft gehouden.

De verhuisservice stuurt je post automatisch door naar je nieuwe woonadres. De dienst levert voor PostNL een extra zakcentje op: naast de 2,95 euro die je per week voor de dienst betaalt verkoopt PostNL je privégegevens door aan bedrijven.

Nadrukkelijk toestemming

Sinds januari van dit jaar moet je nadrukkelijk toestemming geven voor het doorverkopen van je gegevens. De reden voor de aanpassing: "Wij vinden dit beter passen bij deze tijd waarin privacy en gegevensbeveiliging meer aandacht krijgen", aldus de woordvoerder.

Maar, zegt het bedrijf: "PostNL heeft zich altijd gehouden aan de wet- en regelgeving op het gebied van privacy." De grote vraag: klopt dat?

Privacyverklaring

PostNL beroept zich daarvoor op de privacyverklaring. Daar staat in dat je automatisch akkoord gaat met het doorverkopen van je gegevens. Bij het sterretje staat dat je je wel kunt afmelden door de privacyverklaring te lezen, zoals dit screenshot laat zien:

Miniatuurvoorbeeld

Als je dan op het linkje naar de privacyverklaring drukte, vond je verstopt in de tekst de optie hieronder. Door het vakje aan te vinkje kon je je afmelden voor het doorverkopen van je gegevens.

Miniatuurvoorbeeld

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat gebruikers voor het doorverkopen van hun data 'nadrukkelijke toestemming' moeten geven. Als deze toestemming standaard is aangevinkt of zelfs is verstopt in de algemene voorwaarden (beide gebeurden bij PostNL), kun je er als bedrijf niet vanuit gaan dat je toestemming hebt.

"Een organisatie kan bij het uitblijven van een reactie hooguit afleiden dat betrokkenen er geen bezwaar tegen hebben gemaakt. Dit komt niet overeen met het bewust geven van toestemming. De verantwoordelijke kan bij twijfel niet bewijzen dat de betrokkene toestemming heeft gegeven voor de gegevensverwerking", aldus de woordvoerder.

Toch houdt PostNL vol dat het al die jaren zich netjes aan de Nederlandse privacywet heeft gehouden. 

Opt in

De verhuisservice wordt aangepast na een klacht van de Consumentenbond. De timing is niet heel toevallig: in mei geldt de nieuwe Europese privacywet, die onder andere op het gebied van toestemming verlenen voor het verwerken van je data een stuk strenger is dan de huidige Nederlandse wet.

Zo ziet de nieuwe manier van akkoord gaan met het delen van je data eruit. Dit wordt ook wel een opt-in genoemd.

Miniatuurvoorbeeld

Onderaan vind je nu de optie waarmee je privégegevens worden doorverkocht aan commerciële partijen. PostNL benadrukt 'altijd zeer correct' te zijn omgegaan met de gegevens van gebruikers van de verhuisservice. "En dat zullen we blijven doen."