Tech

PostNL stopt met stiekem delen nieuw adres van verhuizers

22 februari 2018 10:50 Aangepast: 05 maart 2018 08:26
Beeld © ANP

PostNL stopt met het het ongevraagd doorgeven van adresgegevens aan andere bedrijven als je de verhuisservice gebruikt. Nu moet je hier expliciet toestemming geven voor geven.

De dienst wordt aangepast na een klacht van de Consumentenbond, die vindt dat er toestemming nodig is voordat het nieuwe woonadres van verhuizende mensen met andere bedrijven wordt gedeeld

Deze dienst heet de 'verhuisservice'. PostNL gaf de nieuwe adresgegevens zonder toestemming ook door aan andere partijen, zodat die 'gerichte aanbiedingen' konden doen. Op sociale media regende het klachten en onder andere de Nederlandse techsite Motherboard besteedde aandacht aan deze privacyschending door PostNL.

Duidelijke optie

"De Consumentenbond vroeg PostNL in 2016 al om te stoppen met het doorspelen van adresgegevens", aldus de woordvoerder van de bond.

PostNL weigerde dit volgens de Consumentenbond eerst, maar biedt consumenten op zijn website nu toch een duidelijke optie om wel of niet akkoord te gaan met het delen van hun gegevens met derden.

Onaangenaam verrast

PostNL zegt in een reactie tegen RTL Z 'onaangenaam verrast' te zijn door de bewering van de Consumentenbond dat de verhuisservice is aangepast na een klacht van de bond. "Consumenten die gebruikmaken van de verhuisservice zijn altijd via de algemene voorwaarden geïnformeerd over het gebruik van adresgegevens door derden", aldus de woordvoerder.

Toch is er wel degelijk iets aangepast. Pas sinds januari moeten gebruikers expliciet toestemming geven voor het delen van hun adresgegevens. Hiervoor stond dit vinkje altijd ingeschakeld en moest je hem handmatig uitvinken. 

Wet

"PostNL houdt en heeft zich altijd gehouden aan de wet- en regelgeving op het gebied van privacy", zegt het bedrijf. 

Toch is het misschien niet zo vreemd dat PostNL nu een verandering doorvoert. In mei wordt de nieuwe Europese privacywet van kracht en dan moeten gebruikers altijd expliciet en geïnformeerd toestemming geven voor het verwerken van hun data.

Volgens PostNL heeft de aanpassing niets met de aanstaande wetswijziging te maken. "Wij hebben deze aanpassing bewust doorgevoerd omdat we dit beter vinden passen bij deze tijd waarin privacy en gegevensbeveiliging meer aandacht krijgt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van