Tech

T-Mobile wil misbruik onbeperkt data tegengaan met app

06 oktober 2016 13:42 Aangepast: 30 juli 2017 04:30
Beeld © Bloomberg

T-Mobile geeft klanten met een Oneindig Online-abonnement voortaan 5GB dataverkeer per dag. Als het op is, druk je in de app op een knop om gratis 1GB erbij te krijgen. Die handeling moet misbruik van de onbeperkte databundel tegengaan.

De knop verschijnt in de officiële T-Mobile-app en zorgt ervoor dat je direct 1GB dataverkeer erbij krijgt. Die knop kun je onbeperkt gebruiken. Door het introduceren van deze optie hoopt T-Mobile dat klanten hun databundel niet als vervanging van vast internet gaan gebruiken.

Tragere verbinding

Zodra de dagelijkse 5GB aan dataverkeer op is, wordt de verbinding trager. Je kunt dan nog wel whatsappen en facebooken, maar geen video's meer streamen. Door op de knop te drukken wordt de verbinding weer sneller en krijg je opnieuw 1GB om te verbruiken. 

T-Mobile is bang dat mensen via hun telefoon of tablet gaan roamen, waardoor ze met laptops en andere apparaten gebruik kunnen maken van de mobiele verbinding. 

Geen vragen stellen

Hoe effectief deze maatregel is, valt te betwijfelen. Er kunnen tools worden gebouwd om de knop automatisch te activeren zodra de dagelijkse databundel op is. T-Mobile zegt geen vragen te stellen bij hoog dataverbruik. "We mogen niet kijken wat je met jouw data doet. En ook al gebruik je 100GB per dag: het mag gewoon bij ons", aldus een woordvoerder.

De dagelijkse bundel is opnieuw een wijziging van het Oneindig Online-abonnement. T-Mobile heeft eerder, na kritiek van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), de voorwaarden aangepast voor videostreaming. De telecomprovider wilde de kwaliteit van videostreaming standaard beperken, maar dat is in strijd met de Nederlandse netneutraliteit.

ACM denkt dat dat het huidige Oneindig Online-abonnement wel voldoet aan de Nederlandse netneutraliteit: "Daar lijkt het op het eerste gezicht wel op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van