Ga naar de inhoud
Bright

CIA, FBI en NSA: 'Gebruik geen Huawei-telefoons'

Huawei-ceo Richard Yu op het podium met acteur Henry Cavill. Beeld © Getty Images

Zes hoofden van Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de FBI, CIA en NSA, raden Amerikanen af om telefoons van Chinese merken Huawei en ZTE te gebruiken. De veiligheidsdiensten vrezen dat de telefoons door de Chinese overheid kunnen worden afgeluisterd.

"We zijn bezorgd over de risico's van het geven van een machtspositie binnen onze telecommunicatienetwerken aan bedrijven of entiteiten van buitenlandse overheden die onze waarden niet delen", zei FBI-directeur Chris Wray tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse senaat, bericht CNBC.

Volgens Wray leidt een invloedrijke positie van dergelijke buitenlandse bedrijven tot de mogelijkheid om informatie met kwaadaardige bedoelingen te veranderen en ongemerkt te spioneren. Hij kwam overigens niet met concreet bewijs dat dit ook gebeurt. 

Eerdere verboden

Het is niet voor het eerst dat Apple-concurrent Huawei onder vuur ligt in de VS. Veiligheidsdiensten vrezen het bedrijf, dat is opgericht door Ren Zhengfei, een voormalig technicus van het Chinese leger. In 2013 werd Huawei uitgesloten van het bouwen van netwerken in de VS na zorgen over nationale veiligheid. Ook de Chinese telecomgigant ZTE mocht toen niet meedoen.

En eerder dit jaar, toen Huawei zijn nieuwste toestel de Mate 10 Pro op de Amerikaanse markt wilde brengen, trok provider AT&T zich op het laatste moment terug, vanwege politieke druk

'Geen groter risico'

Begin dit jaar werd in de VS een nieuw wetsvoorstel ingediend waarmee de Amerikaanse overheid wordt verboden om telecommunicatie-apparatuur of diensten van Huawei of ZTE te kopen of te gebruiken.

Tegen CNBC zegt Huawei dat het 'geen groter cyberveiligheidsrisico vormt dan welke ander ICT-bedrijf'. "Huawei wordt vertrouwd door consumenten en overheden in 170 landen wereldwijd", aldus het Chinese bedrijf.

Huawei-topman Richard Yu week eerder dit jaar tijdens techbeurs CES af van zijn speech tijdens een presentatie. "Het is een groot verlies voor ons, maar een nog groter verlies voor consumenten", zei Yu toen over de beslissing van AT&T om geen Huawei-toestellen te verkopen.

Voordat Huawei smartphones ging verkopen, werd het bedrijf groot met onder meer antennes voor mobiele netwerken. Die worden in Nederland veel gebruikt voor mobiele installaties.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl