Tech

DigiD werkt weer na DDoS-aanval

29 januari 2018 17:14 Aangepast: 29 januari 2018 19:22
Beeld © ANP

Na de drie grote banken en de Belastingdienst was ook DigiD mikpunt van een grote DDoS-aanval. Het platform van de overheid was eind van de middag grotendeels uit de lucht, maar werkt inmiddels weer.

Oorzaak was een grootschalige DDoS-aanval, meldt beheerder Logius. Bij een DDoS-aanval worden grote hoeveelheden verkeer naar een server gestuurd, waardoor deze overbelast raakt. Daardoor is het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om nog toegang te krijgen tot de site.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat DigiD zo massaal wordt aangevallen. "Een DDoS-aanval, groot of klein, heb je eigenlijk elke dag. Maar zo'n grote aanval als nu is eigenlijk sinds 2013 niet voorgekomen", zegt de woordvoerder van Logius tegen RTL Z.

Meer aanvallen

Eerder vandaag werden ook de Rabobank en de Belastingdienst slachtoffer van DDoS-aanvallen, waardoor veel klanten niet konden internetbankieren. In het weekend overkwam ING en ABN hetzelfde.

Vervelend voor die klanten, maar ook voor ondernemers, wie het omzet kost. Zo'n DDoS-aanval heeft volgens betaalexpert Michel van Bommel van Detailhandel Nederland 'grote gevolgen voor de omzet van winkeliers'.

Belangrijke dienst

In alle gevallen is het vooralsnog onduidelijk wie er achter de actie zit. "Het opvallende van deze DDoS-aanvallen is dat zij allemaal gericht zijn op belangrijke diensten, die allemaal achter elkaar aangevallen worden", zegt techredacteur Daniël Verlaan. "Je ziet doorgaans dat één specifiek bedrijf wordt aangevallen."

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), ziet dat de aanvallen op de banken steeds geavanceerder worden en is tevreden over de afhandeling. "Financiële instellingen pakken het goed en professioneel op", aldus Schoof.

Aangifte

ING, Rabobank en ABN Amro laten weten gezamenlijk aangifte te gaan doen.

Lees verder: DDoS-aanval kost webwinkels klanten: 'Al de zoveelste keer'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van