Ga naar de inhoud
Tech

Nederlanders kunnen fluiten naar 500 euro van Facebook

De ruim duizend Nederlanders die Facebook voor de rechter slepen wegens privacyschending kunnen fluiten naar hun 500 euro aan geëiste schadevergoeding. De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems, die de massa-aanklacht startte, mag de rechtszaak alleen namens zichzelf voeren.

Dat heeft het Europees Hof vandaag besloten. Het plan van Schrems was om in Wenen namens 25.000 Europese Facebook-gebruikers een schadevergoeding te eisen voor privacyschending. Die schadeclaim bedroeg 12,5 miljoen euro, wat neerkomt op 500 euro de man.

Collectieve aanklacht

Volgens Europese regelgeving mag je in je eigen land een aanklacht indienen tegen een bedrijf uit een ander land. Maar die regel geldt niet voor een collectieve aanklacht, zo oordeelt het Hof. Ondanks dat is Schrems blij met de uitspraak: hij mag in zijn eigen land, Oostenrijk, daadwerkelijk een zaak tegen Facebook aanspannen.

In onderstaande video reageert Schrems op de uitspraak:

Schrems meent onder meer dat Facebook in strijd met Europese regelgeving handelt door met tracking cookies het surfgedrag van gebruikers te volgens en gegevens aan derden door te verkopen. Daarvoor hebben de deelnemers aan Facebook geen expliciete toestemming gegeven, zegt Schrems.

Of er een nieuwe massa-aanklacht wordt gestart, is nog onduidelijk. Maar die kans daarop lijkt na deze uitspraak klein. 

Facebook

Facebook laat aan RTL Z weten blij te zijn met de uitspraak en zegt dat het het deze kwestie graag wil oplossen.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl