Ga naar de inhoud
Tech

Honderdduizenden twitteraars misleid door Russische propaganda

Facebook-advocaat Colin Stretch, Twitter-advocaat Sean Edgett en advocaat Richard Salgado van Google tijdens een hoorzitting van de Russische inmenging in Washington D.C. eind oktober. Beeld © AFP

Twitter waarschuwt ruim 677.000 Amerikaanse gebruikers dat zij via het sociale netwerk betrokken zijn geweest bij de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ook blijken er meer accounts dan gedacht gelinkt aan propaganda.

Het gaat om Twitter-gebruikers die opzettelijk of per ongeluk interactie hebben gehad met Russische accounts tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Zij hebben destijds bijvoorbeeld berichten met nepnieuws geliket, deze berichten doorgestuurd en valse accounts gevolgd.

Een deel van de propaganda is afkomstig van Internet Research Agency (IRA). Deze aan de Russische overheid gelinkte organisatie heeft via nepaccounts berichten verspreid om de verkiezingen te beïnvloeden, schrijft Twitter in een verklaring waarbij het ook voorbeelden geeft van nepberichten.

Enkele voorbeelden van nepberichten die presidentskandidate Clinton in kwaad daglicht moesten zetten:

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Twitter heeft 3814 accounts gevonden die zijn gelinkt aan IRA. Dat zijn er ruim duizend meer dan advocaten van het bedrijf eerder verklaarden. Tijdens een hoorzitting over de Russische inmenging in Washington D.C. spraken zij nog van ongeveer 2700 accounts.

De 3814 accounts hebben in totaal 175.993 tweets gepubliceerd, waarvan er circa 8,4 procent direct gerelateerd waren aan de verkiezingen. Twitter heeft de Amerikaanse Senaat op de hoogte gebracht van de nieuwe bevindingen en zegt te werken aan betere detectiemiddelen voor nepaccounts.

Lees verder: Met deze advertenties wilden de Russen verkiezingen VS beïnvloeden

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl