De Europese Commissie legt Qualcomm een boete van 997 miljoen euro op, omdat de chipfabrikant Apple betaalde om alleen maar zijn chips te gebruiken.
"Qualcomm heeft concurrenten vijf jaar lang op een illegale manier buitenspel gezet', zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging. "Qualcomm betaalde miljarden aan Apple zodat ze geen chips zouden kopen van concurrenten."
4G-chips
Volgens Vestager waren de betalingen door Qualcomm niet enkel bedoeld om de chips met korting aan te bieden, maar met de belofte dat Apple alleen maar zijn chips zou gebruiken. Deze chips worden gebruikt voor mobiele verbindingen zoals 4G.
Tot september 2016 gebruikte Apple enkel deze chips in zijn toestellen. De iPhone 7 is de eerste telefoon zonder een Qualcomm-chip. Naar verluidt werkt Apple eraan om Qualcomm buitenspel te zetten en nog enkel chips van Intel en MediaTek te gebruiken.
Qualcomm en Apple
Qualcomm gaat de boete aanvechten. "Wij hebben er vertrouwen in dat de overeenkomst niet in strijd was met EU-regels, of de concurrentie in de markt heeft verstoord ten nadele van onze Europese klanten'', zegt bedrijfsjurist en bestuurder Don Rosenberg. "Wij hebben een sterke zaak om het vonnis juridisch te laten toetsen en zullen dat proces onmiddellijk in gang zetten.''
Apple stelt in een reactie tegen RTL Z dat 'Qualcomms illegale praktijken schadelijk zijn voor zowel Apple als de hele industrie'.
Patentlicenties
Het is niet de eerste keer dat Qualcomm wordt beboet voor het misbruiken van zijn machtspositie. De Taiwanese toezichthouder legde de chipfabrikant eind vorig jaar een boete van 652 miljoen euro op.
Volgens de toezichthouder weigerde Qualcommm zijn gewilde modemtechnologie, waarmee smartphones en tablets verbinding maken met het internet, te licenseren aan fabrikanten. Het bedrijf stapte naar de rechter om de boete aan te vechten. Ook in China en Zuid-Korea is Qualcomm al voor dezelfde praktijken beboet.
Daarnaast loopt er nog een onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder, die onderzoekt of Qualcomm zijn monopoliepositie op de chipmarkt heeft misbruikt om zo de patentlicenties hoog te houden.
Apple
Ook is Qualcomm in een juridische strijd verwikkeld met verschillende fabrikanten die voor Apple producten bouwen. Vier fabrikanten slepen Qualcomm voor de rechter omdat het bedrijf volgens hen te veel geld zou vragen voor patentlicenties.
Als laatste staat Qualcomm ook nog met Apple in de rechtszaal. Laatstgenoemde beschuldigt de chipmaker ervan geld achter te houden dat zou zijn bedoeld als een teruggave op de eerder gemaakte licentiekosten. Apple stelt dat het nog zo'n miljard dollar van Qualcomm krijgt.