Ga naar de inhoud
Tech

Android-virus leest mee met je whatsappjes

Beeld © Getty

Een nieuw Android-virus kan meelezen met je WhatsApp-gesprekken en je bespieden via de camera. De malware infecteert smartphones al vier jaar lang.

Dat blijkt uit analyse van beveiligingsbedrijf Kaspersky, dat de malware Skygofree – vernoemd naar het webdomein dat het virus gebruikt – heeft gedoopt. Skygofree wordt al sinds 2014 ingezet om smartphones te infecteren en slachtoffers te bespieden.

Spionage

Zoals vaker bij Android-virussen wordt Skygofree geactiveerd door een gevaarlijke app te installeren. In de meeste gevallen komt de infectie voor omdat de gebruiker buiten Googles app-winkel een app wil installeren. Skygofree zat verstopt in Android-apps die beloofden om je internetsnelheid te verhogen. 

Skygofree kan meelezen met WhatsApp-gesprekken, de camera en microfoon inschakelen, de exacte locatie opvragen en telefoongesprekken en sms'jes afluisteren. Het doel van de malware is het bespioneren van slachtoffers.

Virusscanner

Het is onduidelijk wie er achter de malware zit. Het lijkt er niet op dat er veel infecties zijn: het is niet erg waarschijnlijk dat jouw Android-toestel is besmet. Je kunt dat zelf controleren door een viruscanner op je smartphone te installeren.

LEES OOK: Dit zijn de 5 beste virusscanners voor Android

De laatste versie van Android (8.0 Oreo) heeft ook extra beveiligingsmaatregelen waardoor deze malware niet meer werkt. Het advies van Kaspersky luidt: installeer alleen apps uit Google Play, en als je een app niet vertrouwt, download hem dan niet.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl