Tech

Oplichters proberen geld te stelen via nep-Tikkie

16 januari 2018 15:49 Aangepast: 16 januari 2018 17:23
Veel mensen gebruiken Tikkie. Beeld © ABN Amro

Oplichters proberen met een nepwebsite van Tikkie geld te stelen van nietsvermoedende Marktplaats-gebruikers. Het slachtoffer denkt dat hij één cent overmaakt om zijn identiteit te bevestigen, maar in plaats daarvan wordt zijn bankrekening geplunderd.

Bij de nepwebsite is de letter i van Tikkie vervangen door de kleine letter L. In plaats van in te loggen bij de bank worden de inloggegevens gestuurd naar de criminelen, die vervolgens zo veel mogelijk geld proberen te stelen.

Tikkie

De nepwebsite is ontdekt door Fraudehelpdesk. De organisatie waarschuwt specifiek gebruikers van Marktplaats, want daar proberen de oplichters slachtoffers te maken.

Dat gaat zo: de oplichter stuurt een Marktplaats-verkoper een berichtje dat hij het aangeboden product wil kopen. Dan zegt de oplichter dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats, vanwege oplichters, en vraagt hij de verkoper om zijn of haar identiteit te verifiëren. Dat kan door een eurocent over te maken via Tikkie.

Zo zag de nepwebsite van Tikkie eruit:

Miniatuurvoorbeeld

In werkelijkheid gaat het om een link naar een nepwebsite. Als de verkoper de cent overmaakt, worden de bankgegevens gestolen door de oplichter. De cent wordt helemaal niet betaald, dat was alleen maar een smoes om toegang te krijgen tot internetbankieren. 

Nooit nodig

Het advies van Fraudehelpdesk is duidelijk: "Wees altijd bijzonder wantrouwend als een koper u vraagt 1 cent over te maken. Dat is nooit nodig. Vertrouwt u een koper niet? Blaas dan de deal af."

Daarnaast is het belangrijk om de adressen van websites te blijven inspecteren. Op die manier hadden slachtoffers mogelijk de fout in het webadres 'tlkkie.nl' kunnen zien.

Marktplaats raadt aan om de communicatie van zijn eigen chat-app te laten verlopen en af te rekenen met een betaalverzoek via iDeal. Deze optie vind je ook in de chat-app van Marktplaats. 

20.000 euro

Het is niet de eerste keer dat oplichters de populariteit van Tikkie misbruiken om geld van slachtoffers te stelen. Eerder zijn twee tieners uit Oosterhout aangehouden omdat ze ook via een nepwebsite van Tikkie geld roofden van bankrekeningen. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze meer dan 20.000 euro buit.

Meer op rtlnieuws.nl:
Terugbetaalapp Tikkie heeft 1 miljoen gebruikers, 150.000 'tikkies' per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van