Ga naar de inhoud
Bright

Microsoft: pc's met Windows 7 en 8 trager na update voor lekken

Beeld © Getty

Microsoft waarschuwt dat computers met Windows 7 en Windows 8 merkbaar trager kunnen worden na de recente updates vanwege de beveiligingslekken in chips.

Computers die ouder dan een jaar zijn kunnen langzamer worden na de recente updates die de beveiligingslekken Spectre en Meltdown dichten. Hiervoor waarschuwt Microsoft. Het grootste verlies aan prestaties zal bij pc's met Windows 8 en Windows 7 plaatsvinden. 

Windows 10

Windows 10-computers (2015 of eerder) worden volgens tests iets langzamer, wat volgens Microsoft 'voor sommige gebruikers merkbaar is'. Bij nieuwere Windows 10-pc's (2016 of later) is het verschil niet merkbaar.

Sommige updates moest Microsoft onlangs tijdelijk stopzetten nadat gebruikers meldden dat hun pc's crashten na het installeren van de updates.

Windows 10 is op dit moment met afstand het meest gebruikte besturingssysteem in Nederland. Volgens Statcounter draait dik 77 procent van de Nederlandse desktop-pc's Windows. Daarvan draait bijna 62 procent Windows 10, bijna 26 procent Windows 7 en zo'n 8 procent Windows 8. 

LEES OOK: Meltdown en Spectre, dit moet je weten over de twee grote computerlekken

Chips Intel en AMD

Chips van Intel, AMD en ARM, die in bijna alle apparaten zitten, bleken grote beveiligingsfouten te hebben. Onder meer Apple, Google en Microsoft kwamen daarna met updates voor hun besturingssystemen. Volgens Apple zou de beveiligingsupdate zijn apparaten niet meetbaar langzamer hebben gemaakt.

Intel zegt binnen een week met updates voor 90 procent van alle chips die in de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt te komen. De overige 10 procent wordt aan het einde van deze maand nog geüpdatet. Of Intel-processoren ouder dan vijf jaar ook een update krijgen, is nog niet duidelijk.

Gevaar: data te stelen

Door de twee lekken kunnen hackers data stelen die het apparaat op dat moment verwerkt, zoals wachtwoorden, documenten en foto's. Soms hebben programma's toegang tot het beschermde gedeelte van het apparaat - de kernel - nodig om computercode uit te voeren.

Door een fout in de chip lukt het om met zowel de Meltdown- als Spectre-aanval de beveiliging van de kernel te doorbreken en vervolgens informatie uit het geheugen te trekken.

Een aanvaller moet wel eerst malafide software op een apparaat krijgen voordat degene toegang krijgt tot alle informatie in het geheugen. Dit kan bijvoorbeeld door het slachtoffer een phishingmail te sturen met de gevaarlijke software als bijlage.