Ga naar de inhoud
Tech

Dit zagen we op de CES: de slimme fietslamp en touchscreen met gevoel

Op techbeurs CES in Las Vegas kwamen we heel veel gadgets tegen. Soms waren ze alleen grappig, maar vaak ook handig. Wat te denken van een slimme fietslamp waar zelfs automatische knipperlichten inzitten of een touchscreenscherm dat voelbaar reageert op je aanraking? Merijn Doggen van Bright.nl laat het je zien.

De slimme fietslamp Cosmo kun je achterop een fietshelm klikken. In de lamp zitten verschillende sensoren die bijhouden of je harder of langzamer fietst. Op het moment dat je afremt, gaat er automatisch een remlicht aan.

Ook kun je de Cosmo koppelen aan je fietsnavigatie. Knipperlichten gaan vanzelf knipperen als de navigatie je links- of rechtsaf laat slaan.

Het Franse bedrijf Hap2U maakt touchscreens die een voelbare reactie geven. Niet zoals telefoons nu doen met de trilfunctie waardoor de hele telefoon gaat trillen, maar een hele kleine trilling precies op de plek waar je het scherm aanraakt.

Die feedback geeft het gevoel dat je een echte knop indrukt, terwijl je gewoon het scherm aanraakt. Het systeem werkt met ultrasoon geluid. Er is al een autofabrikant geïnteresseerd in de techniek, vertelde een beursmedewerker.